Studie: Hundar kan lukta sig till stress

publicerad 8 oktober 2022
- av Sofie Persson
Resultatet kan visa sig betydelsefullt när servicehundar ska tränas.

Hundar kan skilja på en stressad och en lugn person med endast med sitt luktsinne, visar ny forskning i Nordirland.

Fynden visar att människor producerar olika dofter genom svett och andning när vi är stressade och hundar kan skilja på dessa, säger forskaren Clara Wilson.

Hundar har en minst sagt effektiv nos som hjälper oss otroligt mycket. Bland annat kan hundar sniffa fram allt ifrån knark och sprängmedel till att avgöra om någon har cancer. Tidigare studier tyder även på att hundar kan känna skillnaden mellan en glad och en rädd person enbart genom sitt luktsinne.

Nu finns det även underlägg för att hundar skulle kunna känna skillnaden mellan dofter från en människa som är stressad och en som är lugn, visar en ny studie vid Queen’s University Belfast i Nordirland.

Forskare började med att samla svett- och andningsprover från människor att använda som bas. Sedan fick dessa människor göra en mental övning där man skulle räkna bakåt från 9000 framför två forskare.

Om deltagaren gav ett korrekt svar fick de ingen feedback och förväntades fortsätta, och om de gav ett felaktigt svar skulle forskaren avbryta med ”nej” och berätta det senaste rätta svaret, säger huvudförfattaren till studien Clara Wilson, doktorand vid universitetet.

Förutom mer svett- och andningsprover mätte man även stressnivåer och hjärtfrekvenser tillsammans med blodtryck. Prover från personer som upplevde stress användes sedan i testerna. Totalt använde man prover från 36 personer till hundarna.

Hundarna fick sedan lära sig att söka i en doftserie där man hade prover från både lugna personer och de som upplevde sig stressade. Dock visste inte forskare om dofterna från de olika proverna skulle skilja sig åt, men det gjorde de.

Hundarna Treo, Fingal, Soot och Winnie deltog i studien och alla klarade av att urskilja de stressade proverna från de lugna.

Fynden visar att vi som människor producerar olika dofter genom svett och andning när vi är stressade och hundar kan skilja detta från vår lukt när de själva är avslappnade – även om det är från någon de inte känner, säger Wilson.

Resultaten, menar Wilson, hjälper till att ytterligare se banden mellan hund och människa samt hur hundar faktiskt kan interagera och tolka mänskliga psykologiska tecken, vilket i sin tur kan vara hjälpsamt vid träning av servicehundar.

Forskningen visar att hundar inte behöver visuella eller ljudsignaler för att uppfatta mänsklig stress. Detta är den första studien i sitt slag och den ger bevis på att hundar kan känna doften av stress från enbart andedräkt och svett, vilket kan vara användbart när man tränar tjänstehundar och terapihundar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.