Ormar kan höra människoröster

publicerad 5 mars 2023
- av Sofie Persson
Arten womapyton (Aspidites ramsayi) medverkade i studien.

Ormar har inga öron och det är sedan länge ansett att de enbart kan “höra” genom vibrationer i marken, varpå man ofta uppmanas att stampa i marken för att undvika exempelvis huggormar.

En ny studie tyder dock på att ormar kan höra vanliga ljud som exempelvis människoröster.

Studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One visar att ormar troligtvis faktiskt kan höra ljud.

Eftersom ormar inte har några utvändiga öron tror människor vanligtvis att de är döva, säger huvudförfattarinnan Christina Zdenek. Men vår forskning – den första i sitt slag med icke bedövade, fritt rörliga ormar – visade att de reagerar på ljudvågor som rör sig genom luften, och möjligen på mänskliga röster.

Forskarna menar att detta exempelvis skulle kunna innebära att man kan skrämma bort de flesta ormar genom att prata istället för att bara stampa i marken, eftersom flertalet ormar rörde sig bort ifrån ljud. En ormart valde dock att röra sig i riktning mot frekvensljudet av människoröster.

Forskarna använde sig av 19 olika ormarter från fem olika ormfamiljer och utförde experiment i ett ljudisolerande rum. Där testade man olika ljud på ormarna och observerade samtidigt deras kroppsspråk samt eventuella väsanden som respons på ljuden. Tre ljud med olika frekvenser testades, varav ett som enbart producerade vibrationer i marken och två som var luftburna. Alla ormarna reagerade på de luftburna ljuden.

En ljudfrekvens var på samma nivå som en människoröst, vilket tyder på att ormar skulle kunna höra människor prata. De flesta ormar, som exempelvis giftormen acanthophis, rörde sig ifrån detta ljud. Däremot rörde sig arten womapyton istället i riktning mot ljudet.

Womapyton är stora nattliga ormar med färre fiender än mindre arter och behöver förmodligen inte vara lika försiktiga, spekulerar Zdenek.

I praktiken innebär fyndet att man i de flesta fall alltså skulle kunna skrämma bort ormar genom att prata istället för att enbart stampa i marken, menar Zdenek.

I allmänhet är det bättre om ormen är medveten om dig, så länge du inte är rakt framför den, säger han.

I Sverige finns tre ormarter: huggorm (Vipera berus), snok (Natrix natrix) och hasselsnok (Coronella austriaca). Huggormen är den enda som är giftig men ett bett är sällan livshotande för en vuxen människa. Däremot ska man alltid kontakta en vårdcentral om man blivit biten.

Alla ormar är fridlysta i Sverige, men hittar man en huggorm på sin tomt får man lov att flytta på den. Är man osäker på hur man ska flytta en huggorm kan man fråga kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om råd. Huggormen är däremot ett nyttodjur som kan hålla fritt från sorkar och möss. Den attackerar inte så länge man inte trampar på den.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!