Noshörningssyskon ska paras – för att rädda rasen

publicerad 27 juli 2013

De två noshörningssyskonen Harapan och Suci, som tillhör den utrotningshotade rasen sumatranoshörningar, ska paras vid Cincinnati Zoo i USA. Anledningen är att det behövs fler sumatranoshörningar.

Noshörningen Harapan kommer att para sig med sin äldre syster Suci. Foto: Flickr/Kelly Russo/CC BY 2.0
Noshörningen Harapan kommer att para sig med sin äldre syster Suci. Foto: Flickr/Kelly Russo/CC BY 2.0

Naturvårdare vid Cincinnati Zoo tog denna månad tillbaka 6-åriga Harapan från Los Angeles Zoo och kommer snart att försöka få honom para sig med hans biologiska syster, 8-åriga Suci.

Harapan och Suci är de enda sumatranoshörningarna som finns i Nordamerika. Enligt Terri Roth, vicepresident för kulturvård och vetenskap på Cincinnati Zoo, är det beklagligt att man tvingas para syskon då risken för inavel måste tas i beaktande.

 Vi tycker inte om att göra det här, verkligen inte. Men när arten nästan är helt borta behövs det fler djur och det betyder mer än gener just nu. Dessa två är kanske de yngsta, friskaste djuren i befolkningen, säger Roth till The Detroit News.

Parningen väntas ske i augusti. Om det lyckas kommer en ny sumatranoshörning att se dagens ljus om cirka 16 månader.


Fakta Sumatranoshörning:

Sumatranoshörning (Dicerorhinus sumatrensis) är minst av alla noshörningsarter.

Det är också den noshörning som har mest päls, och är den enda överlevande arten i den släktlinje som omfattade den nu utrotade ullhåriga noshörningen.

Sumatranoshörningen har två horn. Idag återstår enbart cirka 300 individer av arten.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.