Misstänkt samband mellan missfall och brist på vitamin D

publicerad 19 juni 2022
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ny forskning visar att det kan finnas ett samband mellan missfall och brist på vitamin D. I en granskning har forskare sett att kvinnor som hade brist på vitaminet hade dubbelt så stor risk att få missfall.

I Storbritannien har forskare vid Tommy’s National Centre for Miscarriage Research i Birmingham utfört en vetenskaplig granskning gällande samband mellan missfall och nivåer av vitamin D. Forskarna har tittat på tio olika studier där över 7 600 kvinnor ingick. I granskningen mättes kvinnornas nivåer av vitamin D som sedan jämfördes med antalet missfall.

Där fann man att kvinnor som hade brist på vitamin D löpte dubbelt så stort risk att få missfall jämfört med kvinnor som inte hade någon brist på vitaminet.

Dr Jennifer Tamblyn, som ledde granskningen, menar att vitamin D bland annat är viktigt för benutveckling hos det ännu utvecklande fostret.

Moderkakan producerar också stora mängder av den aktiva formen av vitamin D, sade Tamblyn.

Brist på vitaminet i samband med graviditet har tidigare endast kopplats till senare graviditetskomplikationer, men den här granskningen visar att det även kan ha en betydande roll även i det tidiga skedet, menar Tamblyn.

Det kan hjälpa kvinnor att lära sig om fördelarna med att ta kosttillskott tidigt, säger hon.

I Sverige saknas i nuläget tillräcklig forskning på D-vitaminnivåer hos svenskarna, enligt Livsmedelsverket. Däremot pekar de studier som finns på att nivån för vissa grupper är otillräckliga, till exempel hos vissa invandrargrupper och äldre som tillbringar lite tid utomhus. Det är också mer vanligt att man får brist under vinterhalvåret.

Fakta: D-vitamin

Solen är D-vitaminets främsta källa. I juni och juli räcker det att vara ute i i kortärmat upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras sedan i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Från maten är det främst fet fisk som innehåller vitaminet. I Sverige berikas också ofta mjölk, yoghurt och andra liknande produkter med vitaminet. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Kantareller har också ett gott innehåll. Tillskott rekommenderas till alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat samt de som inte exponeras för solljus på sommaren. Gravida och ammande rekommenderas endast tillskott om man ingår i någon av de grupperna.

Stora mängder vitamin D kan vara giftigt, men man kan inte få i sig för mycket via maten utan endast via tillskott.

Källa: Livsmedelsverket

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!