Medicinsk tidskrift backar om hydroxiklorokin-studie

publicerad 11 juni 2020
- av Isac Boman
Studiens slutsatser om hydroxiklorokinets farlighet får stark kritik.

För ett par veckor sedan publicerades en studie i den medicinska tidskriften The Lancet som kom till slutsatsen att malariamedicinen hydroxiklorokin ökar risken att dö av coronaviruset. Nu tvingas man dock backa eftersom det inte handlat om någon klinisk studie och slutsatserna därtill får skarp kritik av 150 läkare och forskare.

I konkreta ordalag handlade studien inte om att hydroxiklorokin jämförts med antingen placebo eller andra läkemedel, utan resultaten bygger istället helt på en privat databas som ägs av företaget Surgisphere. Dessa påstår att de sitter på information om närmare 100 000 coronapatienter på över 1200 sjukhus. Experter menar dock att de inte ens kände till att företaget existerade fram tills nyligen, skriver New York Times.

Den data som man refererat till är också okänd för forskarna enligt fältet, men ändå ledde studiens resultat till att flera kliniska studier om hydroxiklorokinets effektivitet som behandling mot covid-19 avslutades, inklusive en omfattande studie som Världshälsoorganisationen påbörjat.


Annonser:


150 forskare och läkare har gått ut i ett öppet brev där man kritiserar studien och ifrågasätter om dess slutsatser verkligen är rimliga. Man kräver också att andra forskares granskning av studien skulle göras offentlig för allmänheten att ta del av.

– Det här är ingen bisak eller mindre sak. Vi befinner oss i en pandemi utan motstycke. Vi har organiserat de här enorma kliniska försöken för att ta reda på om någonting fungerar. Och den här studien stoppade eller pausade en del av de försöken, och förändrade narrativet kring ett läkemedel som ingen vet fungerar eller inte, säger Walid Gellad, professor vid University of Pittsburghs läkarutbildning.

Till slut tvingades The Lancet backa och uppger nu att man är ”bekymrade” över datan som ligger till grund för studien och konstaterar att ”viktiga vetenskapliga frågor har väckts”.

Enligt tidskriften har en oberoende granskning av studien och dess data beställts. Exakt när denna ska vara färdig eller offentliggöras är oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.