Forskare varnar: Västerländska män kan bli sterila

publicerad 7 mars 2021
- av Per Nordin
Ett par håller om varandra.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


2017 lyckades epidemiologen Shanna Swan visa att västerländska mäns spermier minskat med 59 procent mellan 1973 och 2011. Nu varnar hon för att många män kan vara helt sterila redan 2045 och att mänsklighetens överlevnad kan vara hotad.

Swan menar att fertilitetskrisen är ett hot lika allvarligt som klimatkrisen och att stora förändringar måste ske om inte människans fortlevnad på allvar riskerar att hotas. Redan om 24 år kan nämligen en mycket stor del av Västvärldens män vara helt sterila, hävdar hon.

– Det är lite oroande för att uttrycka sig milt
, konstaterar hon.

I sin nya bok argumenterar hon för att vi utsetts för alldeles för mycket hormonstörande och skadliga kemikalier som också påverkar fertiliteten och att om utvecklingen inte vänder så kan människan komma att bli en hotad art.

Av fem möjliga kriterier kring vad som gör en art hotad så behöver bara en uppfyllas och människan uppfyller åtminstone tre”, skriver hon.

Hon noterar att mellan 1964 och 2018 så minskade de globala födslarna från 5,06 födslar per kvinna till 2,4 och att i hälften av världens länder idag så föder kvinnorna i snitt under 2,1 barn, vilket innebär att den naturliga befolkningen minskar.

Även om kulturella skäl, preventivmedel och höga kostnader för att ha barn kan ha bidragit så tror Swan också att det även finns biologiska skäl – inklusive högre förekomst av missfall, fler genetiska fel på foster och andra faktorer som hon menar beror på att vi ständigt utsätts för farliga kemikalier från plast, kosmetika och bekämpningsmedel.

Kemikalier i vår livsmiljö och en ohälsosam livsstil i vår moderna värld stör vår hormonella balans och orsakar olika former av reproduktivt kaos”, menar hon.

Även rökning, fetma och andra livsstilssjukdomar kan spela roll för den minskade fertiliteten och spermiehalten, enligt Swan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!