Beroendet av sociala nätverk en del av människans evolution

publicerad 8 mars 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Beroendet av sociala nätverk är en del av evolutionsprocessen, efter vilken hjärnan är anpassad, menar Bruce Hood, professor i psykologi vid Bristols universitet. Hood skyller beroendet på den krympande hjärnan.

Bruce Hood menar att människans beroende av sociala nätverk och mobiler är en del av evolutionen. Människan har utvecklat sig som “socialt djur”, menar Hood.

“Det är inget under att många är liksom bundna till sociala nätverk, då vår hjärna i tusen år förberett sig för den umgängesnivå som Twitter och Facebook erbjuder”, uppgav forskaren till Bristol Post.

Hood anser att människans hjärna har börjat krympa för 20 000 år sedan i slutet av istiden. Merparten forskare förklarar denna process med klimat- och dietändringar, medan Hoon tolkar detta som en följd av mänsklighetens övergång till bofasthet och kollektivt tänkande, då en enda individ slapp inneha allt tillgänglig information.

Härmed utvecklade sig människorna till “infödda skvallrare”, ett behov som tillgodoses av sociala nätverk, berättar Hood.

Han understryker att varenda “like” på Facebook och Twitter leder till ett djupt nöje till följd av endorfinutbrott.

“Detta utgör vårt naturliga behov av godkännande från vår omgivning”, sammanfattar Hood.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!