Vetenskap

Airbus-sensor kan lukta sig till bomber

Flygplanstillverkaren Airbus kommer snart att inleda tester av en elektronisk sensor eller ”näsa” som ska kunna känna av om passagerarna bär på explosiva ämnen. Man uttrycker förhoppningar om att sensorn kommer kunna utvecklas ytterligare för att även upptäcka virus.

Airbus som har sitt huvudkontor i Toulouse, Frankrike har i ett flerårigt samarbete med teknikföretaget Koniku tagit fram en ”näsa” som använder dels en processor och dels levande genmodifierade celler för att upptäcka om passagerare bär explosivt material på eller i kroppen, rapporterar Financial Times.
– Vi har tagit fram en teknologi som kan känna av lukt – den andas in luften och den säger helt enkelt vad som finns där i luften, förklarar Konikus grundare Oshiorenoya Agab och tillägger att man tar biologiska celler och modifierar dem för att skapa receptorer.

I framtiden är förhoppningen att den elektroniska ”näsan” kan vidareutvecklas för att känna av virus som passerar sensorn. När den typen av teknik skulle finnas tillgänglig är dock oklart.

Förutom passagerarplan för civil trafik så är Airbus också en av Europas största producenter när det kommer krigsmateriel med primärt fokus på militära transportplan.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!