10 000 år gammalt ansikte återskapas

publicerad 19 februari 2024
- av Sofie Persson
Skulptören Oscar Nilsson har återskapat ansiktet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bredgårdsmannen avled för nära 10 000 år sedan och hans skelett är ett av de allra äldsta som hittats i Sverige. Nu har man återskapat hans ansikte med hjälp av modern teknik.

Kvarlevorna från mannen upptäcktes i Västergötland på 1990-talet och är unikt eftersom hela kraniet är bevarat. DNA-analyser har visat att mannen var en blandning av sydliga och östliga jägare som kom till Skandinavien för cirka 11 000 år sedan.

Skulptören Oscar Nilsson har med hjälp av modern teknik lyckats återskapa ansiktet på Bredgårdsmannen.

Det är ju hisnande. Sveriges äldsta ansikte, man får ju lite gåshud, säger han i skattefinansierade SVT:s serie Vetenskapens värld: Vetenskapen bakom Historien om Sverige.

För att lyckas har Oscar Nilsson arbetat med en 3D-skannad kopia av skallen där han rekonstruerat muskel för muskel i ansiktet genom att skulptera. Bredgårdsmannen beskrivs ha ett väldigt maskulint utseende med breda kindben, fyrkantig underkäke och stora muskelfästen i nacken.

Jag kan se var muskelfästen suttit och det lämnar små reliefer på skelettet, säger Nilsson.

Två jägargrupper

Något unikt var dock att tinningsmuskelns fäste satt högt upp på huvudet. Hos människor idag sitter de traditionellt längre ner skallen.

Jag har aldrig sett det tidigare, säger skulptören.

Modern teknik har kunnat visa att de sydliga jägarna sannolikt var något mörkare i hyn, men hade blåa ögon, medan de östliga jägarna förmodligen var ljusare i huden men hade mer varierade ögonfärger. Analysen visar att mannen hade blå ögon, ljust hår och en hudfärg som bedöms ha varit resultatet av en blandning mellan de två ursprungen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!