Blandad väderprognos till midsommar

publicerad 19 juni 2024
- av Sofie Persson
"Det är lite ostadigt väder hela vägen fram till midsommar", påpekar SMHI:s Marie Staerk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vädret ser ut att bli blandat i Sverige under midsommarhelgen, enligt SMHI. I vissa delar av landet kan man komma att få en solig och fin helg, samtidigt som andra områden riskerar drabbas av regn och kallare temperaturer.

Tidigare prognoser har visat på ett skapligt soligt Sverige under midsommar, men nu är prognosen mer osäker.

Det är lite ostadigt väder hela vägen fram till midsommar, och det kommer passera en del regnområden, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till Bonniertidningen DN.

I södra Sverige har det tidigare varit tecken på soligt väder på midsommarafton, men nu visar prognosen att det kan komma in regn under eftermiddagen och kvällen, främst i Skåne och Halland. Däremot tyder ändå mycket på att det ska komma in varmare luft över de södra delarna av landet, enligt SMHI. Skattefinansierande SVT:s meteorolog tror dock att solchanserna ändå är störst i söder.

Om man gillar sol ska man egentligen vara i den södra delen av landet, säger meteorologen Pererik Åberg.

“Temperatur uppemot 25 grader”

I sydväst närmar sig också en lågtryck med regn, samtidigt som ett mindre högtryck är på väg mot mellersta och norra Skandinavien. I Svealand och de sydligare delarna av Norrland skulle det kunna bli cirka 20 grader och sol på fredagen. Däremot blir det troligen lite kallare i mellersta och norra Norrland med mer moln, och risk för regn.

På midsommardagen, det vill säga lördag, är riskerna för regn större i hela landet. Samtidigt stiger temperaturerna något jämfört med på fredagen.

Där det inte regnar skulle det kunna bli temperaturer uppemot 23-25 grader, menar Staerk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!