MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Zulu-kung: ”kastrering skulle få slut på våldtäktsproblemet”

publicerad 28 september 2019
- av Isac Boman
Affisch med Goodwill Zwelithini i Kwamushu, Sydafrika.

Om Zulu-kungen Goodwill Zwelithini fick bestämma skulle våldtäktmän kastreras med kniv. Han får dock kritik av människorättsaktivister som menar att straffet skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter.

Zwelithini höll talet på Zulu inför hundratals åhörare under Umkhosi weLembe, tidigare kallat Shakas dag, när han sa att våldtäktsmän borde få sin mandom avhuggen. Det rapporterar den sydafrikanska tidningen Iol.

Kungen förde fram att män som är skyldiga till våldtäkt borde bli överlämnade till ”folk som oss” för att bli kastrerade.

Zwelithini sa vidare att det var oroande att Sydafrika hade den värsta våldtäktsstatistiken i världen. Statistik visar att 41 procent av de som våldtas i landet är barn, men endast 4 procent av förövarna åtalas.

Kungen får dock kritik av människorättsaktivister som menar att straffet skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend