Zulu-kung: ”kastrering skulle få slut på våldtäktsproblemet”

publicerad 28 september 2019
- av Isac Boman
Affisch med Goodwill Zwelithini i Kwamushu, Sydafrika.

Om Zulu-kungen Goodwill Zwelithini fick bestämma skulle våldtäktmän kastreras med kniv. Han får dock kritik av människorättsaktivister som menar att straffet skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter.

Zwelithini höll talet på Zulu inför hundratals åhörare under Umkhosi weLembe, tidigare kallat Shakas dag, när han sa att våldtäktsmän borde få sin mandom avhuggen. Det rapporterar den sydafrikanska tidningen Iol.

Kungen förde fram att män som är skyldiga till våldtäkt borde bli överlämnade till ”folk som oss” för att bli kastrerade.

Zwelithini sa vidare att det var oroande att Sydafrika hade den värsta våldtäktsstatistiken i världen. Statistik visar att 41 procent av de som våldtas i landet är barn, men endast 4 procent av förövarna åtalas.

Kungen får dock kritik av människorättsaktivister som menar att straffet skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.