Juryn: Zimmerman inte skyldig till Trayvon Martins död

publicerad 14 juli 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter en utdragen och kontroversiell rättsprocess förklarade juryn att vakten George Zimmerman, 29, är oskyldig och ska frias för att ha bragt 17-åriga Trayvon Martin om livet förra året.

George Zimmerman. Foto: Seminole County Sheriff's Office
George Zimmerman. Foto: Seminole County Sheriff’s Office

Efter fyra veckors vittnesmål, mer än ett dussin vittnen och en mängd kontroverser, kunde Zimmerman lämna domstolen som en fri man, skriver Huffington Post. Efter över 16 timmars överläggning lämnade juryn sitt besked om att Zimmerman skulle frias från alla misstankar kring mordet.

– Jag tror inte det går att beskriva hur George Zimmerman känner sig just nu. Men han är självklart mycket lycklig. Även om det kommer ta lång tid för familjen att bearbeta allt, säger Mark O´Mara, försvarsadvokat till George Zimmerman på en presskonferens vid domstolen.

Handlade i nödvärn
Det var i februari förra året som 17-åriga Trayvon Martin attackerade vakten George Zimmerman i Sanford, Florida med bland annat knytnävsslag. Som en konsekvens av det sköt Zimmerman ihjäl Martin.

Juryns uppgift har ända sedan fallet togs till domstol varit att avgöra om Zimmerman handlat i nödvärn eller inte, men under söndagsmorgonen svensk tid kom beskedet att Zimmerman är fri. Han stod åtalad för dråp.

Trayvon Martin
Trayvon Martin

Polisen fruktar kravaller
Nu fruktar Floridapolisen att missnöjet hos många personer över att Zimmerman går fri kommer att leda till upplopp.

– Vår största rädsla är att vi skulle ha folk från andra städer som kommer in och drar igång våldsamheter, säger Sanfords polischef Cecile Smith enligt WND.com.

Många menar även att afroamerikaner nedvärderas i rättssystemet på grund av sin hudfärg, vilket spär på hatstämningen mot George Zimmerman som fått motta flera dödshot på bland annat sociala medier.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!