Utrikes

Zimbabwes huvudstad stänger av huvudvattenverket – vattenbrist att vänta

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa vid Robert Mugabes begravning i Harare tidigare i september.

Zimbabwes huvudstad Harare stängde under måndagen av sitt huvudvattenverk. Trots de betydande biståndssummor landet erhåller, saknar man nu tillgångar för att köpa in kemikalier som renar vattnet.

Vid sidan av vattenbrist höjs nu även risken för vattenburna sjukdomar såsom kolera. Förra året drabbades den sydafrikanska nationen av sitt värsta kolerautbrott på ett decennium. Minst 26 människor dog, främst i Harare, på grund av undermåliga avlopp och otillräcklig vattenförsörjning.
Den senaste torkan har minskat vattennivån i landets dammar som tillhandahåller den största vattenkraftsanläggningen, men även städernas möjlighet att leverera vatten till invånarna.

Den lokala myndigheten kräver minst 40 miljoner zimbabwiska dollar (2,7 miljoner US-dollar) per månad för reningskemikalier, men erhåller bara 15 miljoner zimbabwiska dollar per månad. Därav är vattenverket tvunget av stänga och det är oklart när det kan öppna igen. Även ett annat mindre vattenverk stängdes av förra månaden.

Zimbabwe har en allvarlig brist på US-dollar, vilket har försvagat värdet på dess lokala valuta. Förra veckan föll Zimbabwe-dollarn med 23 procent på den svarta marknaden, men hade återhämtat sig på måndagen.

Harares befolkning ska vara skyldiga myndigheterna en miljard zimbabwiska dollar i obetalda räkningar, vilket gör att staden inte kan tillhandahålla grundläggande service.

Zimbabwe hette tidigare Rhodesia och styrdes av europeiska kolonisatörer. Landets kallades då ”Afrikas kornbod” och var kontinentens mest välmående land.

Sverige betalar ungefär 300 miljoner kronor i bistånd till Zimbabwe varje år.

Källa: Reuters

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!