Zelenskys specialförband mördar ”förrädare”

Kriget i Ukraina

publicerad 27 april 2022
- av Isac Boman
Den mördade borgmästaren Volodymyr Struk och Volodymyr Zelenskyj.

Vitaly Kim, guvernör i provinsen Mykolajiv, bekräftar nu att den ukrainska regeringen har upprättat ett specialförband som har till uppgift att mörda utpekade pro-ryska ”förrädare”. Kritiker menar att det i praktiken handlar om att lönnmörda president Zelenskys politiska motståndare.

– Förrädare kommer att avrättas, konstaterar guvernören i tv-kanalen Ukraine 24.

Enligt den ryska statskanalen RT menar Kim att alla som ”samarbetar” med Ryssland är att betrakta som just förrädare och bekräftade även att en specialstyrka med uppgiften att mörda dessa utpekade förrädare redan är aktiv och opererar.

Vitaly Kim hävdar vidare att Ukraina idag har så pass avancerade tekniska lösningar att man i praktiken kan spåra och leta upp vem man vill.

– Ingen kommer att kunna undfly rättvisan.

Den granskande journalisten Max Blumenthal och andra kritiker har sedan tidigare visat hur den av Väst hyllade och omhuldade ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har som strategi att utsätta politiska motståndare för ”lönnmord, kidnappningar och tortyr” samt hur flera ukrainska politiker och tjänstemän under kriget avrättats av ukrainsk militär och hur oppositionella av olika slag torterats, dödats eller fängslas. Även utpekade pro-ryska bloggare och journalister har hittats mördade.

Ovan syns en bild på en till synes misshandlad Viktor Medvedchek. Oppositionsledaren greps i april av ukrainsk säkerhetstjänst anklagad för landsförräderi. Ett annat uppmärksammat och blodigare exempel på Ukrainas behandling av oppositionella är borgmästaren Volodymyr Struk i Kreminna i östra Ukraina som efter att han velat inleda förhandlingar med Ryssland kidnappades, torterades och mördades.

En förrädare mindre i Ukraina”, kommenterade Anton Gerashchenko, rådgivare till det ukrainska inrikesdepartementet och lade upp en bild på borgmästarens sargade lik och skrev även att Struk dömts till döden av ”folkets tribunal”.

Bara dagar senare hittades ytterligare en ukrainsk borgmästare mördad kort efter att han uppmanat till förhandlingar med Ryssland och den 24 mars vädjade borgmästaren i Kupiansk i ett videoklipp till president Zelenskyj att släppa hans dotter som ska ha kidnappats av den ukrainska säkerhetstjänsten.

Ukrainsk säkerhetstjänst uppmärksammades också efter att man skjutit ihjäl sin egen fredsförhandlare Denys Kirieiev – även han anklagad för förräderi, rapporterar Fria Tider.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.