Zelenskyjs rådgivare avgår efter frispråkiga utspelet

Kriget i Ukraina

publicerad 19 januari 2023
- av Isac Boman

Zelenskys rådgivare Oleksy Arestovych avgår efter att han i en kommentar sagt att en rysk missil träffat ett flerfamiljshus på grund av att ukrainska styrkor skjutit ner den. Uttalandet går starkt på tvären mot den officiella linjen att missilen skjutits avsiktligt mot bostadshuset av Ryssland med målet att döda civila.

Missilen sköts ner men landade på byggnaden, sade Arestovych som också uttrycker kritik mot Zelenskyj-regeringens förföljelse av kristna och rysktalande i Ukraina.

Under helgen träffades ett flerfamiljshus i Dinipro i Ukraina av en rysk robot. 44 personer uppges ha avlidit och en stor del av staden ska ha blivit strömlös. Ryssland menade att fastigheten inte var målet, utan att man enbart riktar in sig på militära mål och att fastigheten träffades oavsiktligt.

Den uppfattningen delas av Oleksy Arestovych, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som menar att missilen träffat byggnaden på grund av att ukrainskt luftvärn skjutit ner den.

Missilen sköts ner men landade på byggnaden. Den exploderade när den föll ner, sade Arestovych enligt RT.

Kommentaren är ytterst kontroversiell i Ukraina där den officiella linjen är att missilen avsiktligen skjutits mot bostadshuset i syfte att urskiljningslöst döda civila. Ledamöter inom det ukrainska parlamentet skapade till och med en namninsamling för att Arestovych skulle avsättas efter uttalandet.

 

 

 

Arestovych meddelade under tisdagen att han avgår som rådgivare till presidenten. I ett inlägg på Facebook skriver den tidigare rådgivaren att han gjorde ett ”allvarligt misstag” och är ledsen för sina uttalanden.

Jag ber verkligen om ursäkt till offren och deras närstående, invånarna i Dinipro samt alla andra som kan ha tagit skada”, skriver han.

Arestovych har även tidigare uppmärksammats för sina frispråkiga uttalanden, särskilt ett från 2019 där han förutspådde ett ryskt anfall mot Ukraina om man fortsatte att närma sig Nato (se ovan). Han har också kritiserat den hårdföra behandlingen av rysktalande och ortodoxt kristna i Ukraina, något han menat ha orsakat att den ryska befolkningen tappar förtroendet för styret i Kiev och istället vänder sig till Moskva.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.