Zelenskyj: ”Nato tänkte aldrig ge oss medlemskap”

Kriget i Ukraina

publicerad 22 mars 2022
- av Sofie Persson
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Under en period har Nato hållit Ukraina i ett slags limbo gällande medlemskap i militäralliansen. Nu menar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Nato aldrig planerade att ge dem ett medlemskap.

– Svaret var väldigt tydligt: Ni kommer inte att bli en Nato-medlem, men offentligt kommer dörrarna att förbli öppna.

Nato har under en tid hållit dörrarna öppna för ett medlemskap till Ukraina, något som uppges vara en av huvudanledningarna till att krisen i landet startade. Från Natos sida har man heller inte velat tillmötesgå Rysslands önskemål om garantier att man inte expanderar till Ukraina.

Enligt Ukrainas president Zelenskyj hade dock Nato aldrig några genuina planer på att låta landet bli medlem.

Jag bad dem personligen: Säg direkt om ni kommer att acceptera oss i Nato om ett eller två eller fem år, bara säg det direkt och tydligt, eller säg bara nej, säger Zelenskyj i en intervju med CNN.

Svaret blev nej, menar han. Däremot var Nato tydliga med att dörrarna offentligt kommer att stå öppna för ett medlemskap för Ukraina.

– Svaret var väldigt tydligt: Ni kommer inte att bli en Nato-medlem, men offentligt kommer dörrarna att förbli öppna.

Zelenskyj säger själv att han tror att om de varit medlemmar från början hade inte kriget startat och ber Nato att sluta hålla dem i limbo.

Om Nato är redo att se oss som allianser, se till att göra något omedelbart eftersom människor dör. Ni kan inte fortsätta att tvinga oss att vara i detta limbo.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.