Utrikes

Ylva Johanssons dubbla besked: EU betalar för återvandring – Ökar insläpp av “ensamkommande flyktingbarn”

Ylva Johansson, ansvarig i kommissionen för EU:s migrationspolitik

De migranter som frivilligt lämnar de grekiska öarna och återvänder till sina hemländer ska få drygt 20 000 kronor av EU. Samtidigt ska många av de påstådda flyktingbarn som befinner sig i de grekiska lägren fördelas runtom i Europa.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) berättade under en presskonferens att det under den närmaste månaden kommer att betalas ut 2 000 euro till de migranter som frivilligt lämnar de grekiska öarna och återvänder till sina ursprungsländer. Erbjudandet gäller dem som anlänt mellan den 1 januari och den 1 februari. Totalt ska 5 000 av 45 000 migranter på öarna tillhöra denna grupp.
Samtidigt säger Ylva Johansson att EU nu återigen är redo att börja ta emot många av de påstådda ensamkommande flyktingbarn som finns bland migranterna i Grekland. Enligt Johansson har sju av EU:s medlemsländer gått med på att inledningsvis ta emot 1600 av dessa. Det finns dock många tusen fler än så på plats som försöker komma in Europa.

Vi står starkt bakom våra europeiska värderingar och detta är en mycket viktig del av EU. Vi måste också prata om vikten att stå upp för internationella konventioner och EU-lag och möjligheten till asylansökningar, en möjlighet att ansöka om asyl, för alla dessa människor som vill göra det. Det är viktigt att alla får ett individuellt beslut innan de återvänder, konstaterade Johansson under en pressträff.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!