Utrikes

Nytt polioutbrott i Afrika orsakat av vaccin

Världshälsoorganisationen WHO tillstår att ett polioutbrott i Sudan är kopplat till en pågående poliovaccinkampanj. Skandalen är ett faktum en dryg vecka efter att FN förklarat den afrikanska kontinenten fri från poliovirus.

I ett uttalande i början av förra veckan meddelade WHO att två barn i Sudan förlamats efter att båda vaccinerats oralt mot polio. Vidare undersökningar ska visa att fallen är kopplade till ett pågående vaccinorsakat utbrott i Tchad som upptäcktes förra året och nu sprider sig i Tchad och Kamerun.
Det förekommer lokal spridning i Sudan och fortsatt överföring till Tchad”, skriver WHO som tillägger att genetiska sekvenser bekräftar flertalet introduktioner av viruset i Sudan från Tchad.

Ytterligare 11 vaccinorsakade fall av poliovirus har hittats i Sudan, men tidningen påpekar att det vanligtvis finns många fler orapporterade fall för varje bekräftad poliopatient. Den mycket smittsamma sjukdomen kan spridas snabbt i förorenat vatten och drabbar oftast barn under 5 år.

För ungefär två veckor sedan deklarerade FN att den afrikanska kontinenten fri från det vilda polioviruset. Nu varnar WHO för att risken för ytterligare spridning av vaccininducerad polio över centrala Afrika och Afrikas horn är ”hög” på grund av stora befolkningsrörelser i regionen.

ABC News skriver att det levande polioviruset i det orala vaccinet i sällsynta fall muteras till en form som kan utlösa nya utbrott. Mer än ett dussin afrikanska länder rapporteras nu lida av utbrott av polio orsakad av den nya varianten viruset, inklusive Angola, Kongo, Nigeria och Zambia.

 

Källa: Newsvoice

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!