Kommentar: Washington kräver att internationella brottsdomstolen knäböjer för dess vilja

Situationen vid Gazaremsan

Den amerikanska dubbelmoralen är slående och det är förbluffande att Vita huset tror att ingenting på denna planet kan ske utan deras godkännande. USA övergav ICC när det fanns en risk att deras egna soldater skulle dömas för krigsförbrytelser och nu anser Washington även att domstolen bör knäböja inför deras vilja.

publicerad 5 maj 2024
- av Jenny Piper
Joe Biden och Benjamin Netanyahu i Tel Aviv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

När den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) förra året beslutade om en arresteringsorder mot den ryske presidenten Vladimir Putin som anklagades för krigsförbrytelser på grund av den påstådda olagliga deportationen av barn från Ukraina till Ryssland, fick det stark uppbackning av USA:s president Joe Biden trots att USA själva inte är medlem av ICC.

Senare har dessa anklagelser motbevisats när dessa barn dök upp i Tyskland, men ingen har så klart föreslagit att den felaktiga arresteringsordern ska tas bort.

Nu när den Haagbaserade domstolen snart kommer att lägga ut arresteringsordrar för premiärminister Benjamin Netanyahu och andra israeliska tjänstemän för deras roller i påstådda krigsförbrytelser mot palestinierna, är det dock ett helt annat ljud i skällan.

Axios rapporterade i måndags att Netanyahu har bett Biden att stoppa ICC från att försöka åtala honom eller andra tjänstemän i hans regering samtidigt som både republikanska och demokratiska lagstiftare i USA har krävt hämnd mot Internationella brottmålsdomstolen (ICC) om den utfärdar arresteringsorder för israeliska ledare.

USA:s representant Brad Sherman (D-Kalifornien) har exempelvis insisterat på att Washington ska hämnas för alla försök att arrestera israeliska ledare under deras pågående krig med Hamas.

Internationella brottmålsdomstolen överväger uppenbarligen beslut mot israeliska ledare för legitimt självförsvar. Ett sådant drag skulle förvandla tribunalen till en ”kängurudomstol”. Presidenten måste fördöma detta och jag vet att kongressen kommer att säkerställa konsekvenserna av ett så absurt beslut”.

Ritchie Torres (D-New York) har insisterat på att både kongressen och Biden måste svara med ”starka konsekvenser” om ICC utfärdar arresteringsordrar mot israelerna: ”Vapeniseringen av lagen – i terrorns tjänst – kan inte tillåtas bestå”.

Republikaner har gjort liknande uttalanden. Representanten Elise Stefanik (R-New York) har sagt att ”ICC stödjer Hamas genom att försöka straffa den enda demokratin i Mellanöstern bara för att de försvarar sig mot barbarisk terrorism”.

Senator John Fetterman (D-Pennsylvania) sade att ett försök att åtala israeliska ledare ”skulle vara ett dödligt slag för ICC:s rättsliga och moraliska ställning” samt uppmanade Biden att ingripa.

Talman Mike Johnson (R-Louisiana) insisterade på att ICC inte har någon jurisdiktion över Israel och kallade den möjliga ordern ”grundlös och illegitim” samt tillade att de skulle undergräva USA:s nationella säkerhet.

Dubbelmoralen är slående och det är förbluffande att amerikanerna tror att ingenting på denna planet kan ske utan deras godkännande.

USA övergav ICC när det fanns en risk att deras egna soldater skulle dömas för krigsförbrytelser och nu tycker Washington att domstolen bör knäböja inför deras vilja.

I ett ”regelbaserat samhälle” åtalas brottslingar som bryter mot lagar, men det gäller alltså bara om USA gillar anklagelserna och inte om den anklagade är vän med USA.

#hycklare

#itsokwhenwedoit

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!