Vittnesmål: Israel förvarnades om attacken

Israels ockupation av Palestina

publicerad 10 oktober 2023
- av Markus Andersson
Premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant under en generalstabsövning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel bedöms ha en av världens allra mest utvecklade underrättelseapparater, ändå lyckades man inte alls förutse eller förbereda sig för Hamas blodiga överraskningsattack under helgen.

En egyptisk underrättelsetjänsteman vittnar dessutom om att israeliska makthavare medvetet valt att ignorera upprepade varningar om att Hamas planerade ”någonting stort”.

Till Times of Israel vittnar den anonyme underrättelsetjänstemannen om att Kairos underrättelseminister bland annat skickat ett direktmeddelande till premiärminister Benjamin Netanyahu, men att denne struntat i varningen.

Han berättar vidare att man från egyptiskt håll flera gånger under den senaste tiden försökt varna Israel för att Hamas förberedde en större aktion i närheten av Gaza, men att Israel istället valt att fokusera på oroligheter i Västbanken.

– Vi har varnat dem för att situationen kommer att explodera, och det mycket snart, och att det skulle bli stort. Men de underskattade sådana varningar, säger han.

Netanyahu förnekar

Benjamin Netanyahu förnekar dock att han fått någon sådan förvarning och hävdar att påståendena är ”fake news”.

– Inget tidigt meddelande kom från Egypten och premiärministern har inte talat eller träffat underrättelsechefen sedan regeringen bildades – varken indirekt eller direkt, hävdar hans presstalesman.

Den egyptiske underrättelsetjänstemannen vidhåller dock att man skickat flera varningar och att Netanyahu fick ett samtal från Egyptens regering bara 10 dagar innan attacken, ett samtal där det varnades för att militanta grupper i Gaza skulle göra ”någonting ovanligt – en fruktansvärd operation”.

Andra anonyma egyptiska tjänstemän berättar att de blev ”chockade” över Israels premiärministers fullständiga likgiltighet.

Välutvecklad underrättelseverksamhet

Bedömare menar att det är märkligt att en operation av det här slaget inte upptäcktes i förväg eftersom Israel ständigt har övervakningsdrönare i luften och hela gränspassagen fylld av säkerhetskameror och soldater – dessutom arbetar Israels underrättelsetjänst oavbrutet med att få fram information om militanta palestinska aktiviteter.

Men Israels ögon verkade ha varit stängda under upptakten till överraskande angreppet från terrorgruppen Hamas, som bröt sig igenom israeliska gränsbarriärer och skickade hundratals terrorister in i Israel för att genomföra en fräck attack som dödade över 700 människor och skadade över 2,000”, skriver tidningen.

Den förre israeliska säkerhetsrådgivaren Yaakov Amidror har ingen förklaring till varför Israels underrättelsetjänst inte kunde stoppa attackerna men konstaterar att ”det här är ett stort misslyckande”.

Konteradmiral Daniel Hagari medger också att armén är skyldig allmänheten en förklaring – men att denna får komma först efter att kriget är över.

“Katastrofalt resultat”

Haaretz försvarskommentator Amos Harel pekar på att hundratals eller tusentals Hamas-krigare förberett sig i månader för den här attacken mot Israel utan att någonting läckt ut – någonting som betraktas som mycket anmärkningsvärt.

Resultaten är katastrofala”, skriver han.

Det påpekas också att Hamas inte alls har tillgång till samma högteknologiska utrustning som Israel, utan arbetar med relativt primitiv utrustning och vapen som man tidigare haft begränsade framgångar med. Israel däremot har tidigare genom sin militära underrättelsetjänst kunnat kartlägga, övervaka och eliminera mål med stor precision – även om de befunnit sig i andra länder långt från israeliskt territorium.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!