Vittnen: “De avrättade hundratals”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 2 april 2024
- av Jan Sundstedt
Al-Shifa ligger numer i ruiner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter en två veckor lång ”räd” lämnade israelisk militär under gårdagen Gazas största sjukhus al-Shifa. Sjukhuset ligger nu i ruiner och vittnen berättar om hur hundratals palestinier lemlästats och avrättats.

Från israeliskt håll har man hävdat att sjukhuset fungerat som en terrorbas och att man under den militära operationen beslagtagit vapen, underrättelsedokument och dödat och gripit hundratals palestinska militanter.

Journalister och människorättsaktivister ger dock en annan bild, och på sociala medier har ett antal bilder och videoklipp publicerats som visar förkolnade och lemlästade kroppar från sjukhusområdet – inklusive ett antal barnlik.

Hossam Shabat, en palestinsk reporter som bevakat invasionen i Gaza på nära håll samt på X, skriver om vad han såg när han besökte sjukhusområdet.

Jag har arbetat oavbrutet de senaste 6 månaderna för att bevaka vad som händer i Gaza, men det jag såg idag när jag besökte Al-Shifa-sjukhuset var olikt allt jag någonsin har bevittnat tidigare: Israeliska ockupationsstyrkor avrättade 300 palestinier i och runt sjukhuset, och i morse såg jag hundratals kroppar utanför sjukhuset, det fanns inte en enda hel kropp, alla kroppar var antingen i bitar eller svårt lemlästade”.

Han berättar vidare att många av kropparna hade händer och ben bakbundna – och att många av dem plattats till av bulldozrar eller liknande fordon.

Många av kropparna brändes och lämnades att krossas i bitar. Flera kroppar hade förmultnat och delvis ätits upp av herrelösa hundar. De flesta av kropparna var oigenkännliga; familjerna kunde bara identifiera dem genom deras kläder”.

“Framgångsrik” operation

Journalisten har också publicerat ett antal mycket grafiska och obehagliga bilder och filmklipp på sitt X-konto som visar lemlästade, sargade och brända kroppar från sjukhusområdet, vilket ger tyngd åt hans berättelse.

Liknande vittnesmål kommer också från andra reportrar och människorättsaktivister på plats, och hundratals patienter ska ha befunnit sig i sjukhuset när det stormades.

Sjukhusområdet har mer eller mindre jämnats med marken. Foto: faksimil/The Guardian/YT

Israel beskriver dock själva operationen som ”framgångsrik” och har tidigare hävdat att eventuella civila dödsfall från deras attacker beror på att Hamas och andra palestinska grupper använder civila som mänskliga sköldar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!