Vita huset pausar försäljning av klusterbomber till Saudiarabien

publicerad 7 juni 2016
Klusterbomber av typen CBU Mark 20 Mod-6 Rockeye monterade på ett stridsflygplan

Efter återkommande rapporter och kritik om civila dödsoffer efter saudiska bombningar så väljer USA nu att pausa transporterna av klusterbomber till Saudiarabien.

Den amerikanska regeringen ska vara frustrerade över det höga antal civila dödsoffer i Saudiarabiens krig med Jemen och nu vill man därför pausa transporterna av klusterbomber till den saudiska regimen rapporterar Foreign Policy.

Detta är det första stora steget som USA tar för att markera sitt missnöje med sina allierade i Saudiarabien och hur deras bombningar har lett till hundratals ihjälbombade civila i Jemen.

I USA har många kritiska röster på senare tid ifrågasatt och kritiserat landets stöd till den saudiska diktaturen som bland annat bestått av militär träning, vapentransporter och militär information om Saudiarabiens fiender.

Vad gäller klusterbomberna så ska dessa enligt människorättsaktivister ha använts av saudisk militär på platser där det rört sig mycket civila och även orsakat många dödsoffer bland dessa. Bomberna innehåller ett stort antal mindre bomber som exploderar över en större yta och således riskerar att skada stora antal människor.

2008 infördes ett internationellt förbud mot just klusterbomber, men länder som USA och Ryssland har vägrat att skriva under detta. Människorättsgrupper är nöjda med att USA nu pausar försäljningen av klusterbomber till Saudiarabien men menar samtidigt att det inte räcker och att man helt måste sluta förse Saudiarabien med ”smarta bomber” och stoppa produktionen även på hemmaplan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!