Vita huset: Kina måste acceptera ny coronautredning – eller isoleras

publicerad 22 juni 2021
- av Isac Boman

Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan deklarerar att den kinesiska kommunistregimen måste acceptera Västländernas krav om en ny utredning angående coronavirusets ursprung och om man inte gör detta så ska landet isoleras av det internationella samfundet.

Sullivan yttrade den skarpa varningen i en intervju med Fox News under söndagen då han fick frågan om man från amerikanskt håll fortsätter insistera på en andra utredning för att gå till botten med coronavirusets ursprung. Säkerhetsrådgivaren svarade att så var fallet och att man övertygat USA:s allierade i G7-länderna att sätta press på Peking.

– Det är hårt diplomatiskt arbete att samla världens nationer och sätta politisk och diplomatisk press på Kina och det är en viktig del av de ansträngningar vi gör för att i slutändan få Kina att göra ett hårt val.


Annonser:


Enligt Sullivan är valet för Kina att antingen acceptera en ny och omfattande WHO-ledd utredning av virusets ursprung eller att isoleras av det internationella samfundet.

När G7-länderna tillsammans med EU träffades så var det till stor del just Kina som diskuterades och man kritiserade även Kinas brott mot mänskliga rättigheter i Xinjang och hur man med våld gått mycket hårt fram mot demonstranter i Hongkong .

Stort fokus lades dock på coronaviruset och dess ursprung och man kom överens om att Kina måste acceptera och tillåta en ”snar, transparent, expertledd och vetenskapligt baserad” studie av virusets bakgrund och tidiga spridning.

Kina tycks inte vara lika intresserade av detta och menar att utspelet bryter mot de sedvanliga normerna för internationella relationer. Man anklagar också G7-länderna för att skapa splittring och fientlighet länderna emellan.

Efter att länge ha avfärdat mänsklig inblandning i coronavirusets skapande som konspirationsteorier och fantasier så har allt fler världsledare nu börjat kräva att frågan verkligen utreds. En viktig orsak till detta är att det framkommit att flera forskare vid laboratoriet i Wuhan blev sjuka och behövde läkarvård flera veckor innan pandemin hade börjat.

Kritiker till Biden-administrationen har dock påpekat att den tidigare presidenten Donald Trump redan under pandemins början lyfte fram möjligheten att viruset skapats av människor eller läckt ut från ett laboratorium – men att han snabbt avfärdades och hånades av samma personer som nu kräver att just denna teori utreds.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.