Visselblåsare vittnar om israelisk tortyr av fångar

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 14 maj 2024
- av Markus Andersson
Visselblåsare lyckades dokumentera förhållandena i lägret.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera visselblåsare anställda vid en militärbas i Negeveöknen, som idag fungerar som ett häkte för palestinier, vittnar om vad som beskrivs som omfattande israelisk tortyr av fångar.

De berättar hur fångar med förruttnande sår inte tilläts röra sig, tala med varandra eller ligga ner. Fångar ska också ha misshandlats, tvingats bära blöjor, blivit fastspända vid sina sängar och tvångsmatats med sugrör.

En visselblåsare lyckades också fotografera fångarna i grå träningsoveraller sittande på tunna madrasser och omgärdade av taggtråd. Samtliga tycks bära ögonbindel. Han berättar hur fångarna inte tilläts tala med varandra utan istället satt och mumlade för sig själva.

– Vi fick höra att de inte fick röra sig. De skulle sitta upprätt. De får inte prata. De fick inte kika under ögonbindeln.

Samtidigt fick vakterna order att skrika invektiv till fångarna och ”plocka ut personer som var problematiska och straffa dem”.

Sammanlagt har vänsterliberala CNN talat med tre israeliska visselblåsare som arbetat vid lägret Sde Teiman och som riskerar fängelse om israeliska myndigheter skulle lyckas identifiera dem.

De berättar bland annat hur läkare fått amputera fångars lemmar, på grund av skador de ådragit sig då de tvingats bära handbojor under lång tid, och att ingreppen ibland utförts av läkare som saknat tillräcklig kompetens och att luften fyllts av stanken från sår som lämnats att ruttna.

Israelerna ville “hämnas”

Lägret ligger cirka 18 mil från Gazas gräns och de cirka 70 palestinska fångarna sägs utsättas för ”extrema fysiska tvångsåtgärder”, där de bland annat tvingas bära blöjor, spänns fast i sina sängar och matas genom sugrör samt på andra sätt berövas sin grundläggande mänsklighet.

En visselblåsare berättar att fångarna misshandlas ”inte för att samla in underrättelser” – utan för att ”hämnas”.

– Det var ett straff för vad de (palestinierna) gjorde den 7 oktober och ett straff för hur de betedde sig i lägret.

Israels militär, IDF, förnekar inte att de tvingar palestinska fångar bära blöjor eller gå runt nakna, men hävdar att de återfår sina kläder när de inte bedöms utgöra en säkerhetsrisk längre.

Man påstår vidare att samtliga anklagelser om klandervärt uppträdande ”undersöks och hanteras” och att man ”säkerställer ett korrekt uppförande gentemot de häktade i förvar”.

Fångar förses med handfängsel baserat på deras risknivå och hälsostatus. Incidenter med olagliga handfängsel är inte kända av myndigheterna”, fortsätter man.

“Såg oss som djur”

Israelisk militär har dock bekräftat att man omvandlat tre olika militäranläggningar till interneringsläger för palestinska fångar – där de enligt lag får sitta 45 dagar utan arresteringsorder – sedan måste de överföras till Israels formella fängelsesystem där fler än 9000 palestinier för närvarande hålls fängslade. Minst 18 palestinier har dött i israeliska fängelser och läger sedan den 7 oktober.

Fångar som släppts berättar att de burit ögonbindel under större delen av sin internering, men bekräftar att de bakbundits, tvingats klä av sig sina kläder och påtvingats ögonbindlar.

– En del av min tortyr var att kunna se hur människor torterades. Till en början kunde man inte se. Man kunde inte se tortyren, hämnden, förtrycket. När de tog av mig ögonbindeln kunde jag se omfattningen av förnedringen och förödmjukelsen … Jag kunde se i vilken utsträckning de såg oss inte som människor utan som djur, berättar kirurgen Mohammed Al-Ran som satt 44 dagar i lägret.

Han berättar också om hur israelerna släppte lös hundar som fick trampa på de liggande och bakbundna fångarna utan att de själva kunde röra sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!