Visselblåsare: Ukraina involverade i nedskjutningen av flygplanet MH17

publicerad 2 april 2019
Minnesceremoni vid Amsterdams flygplats för anhöriga till de 298 passagerare som omkom i flygattacken

En avhoppare från Ukrainas säkerhetstjänst hävdar att den ukrainska sidan låg bakom nedskjutningen av flygplanet MH17 som kostade 298 passagerare livet 2014. Tidigare har Ryssland utpekats som de skyldiga och fått skulden för attacken.

Flygplanet, en Boeing 777 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det exploderade över ett område som kontrollerades av ukrainska rebeller. Passagerare från 17 olika länder omkom i attacken och senare kunde man konstatera att en luftvärnsrobot träffat planet.

Nu har emellertid nya uppgifter framkommit efter att en avhoppare och visselblåsare som tidigare varit verksam vid den ukrainska säkerhetstjänsten gått ut med att två höga ukrainska tjänstemän godkänt attacken, rapporterar Daily Mirror.

Vasyl Prozorov som avhopparen heter höll en presskonferens i Moskva där han bland lade fram en teori om att även Ukrainas president ska ha haft kännedom om attacken i förväg. Han ska också ha blivit tillsagd att inte lägga näsan i blöt om han inte ville råka ut för problem.

– På basis av min egen analys kan jag spekulera kring vem som var delaktig i själva attacken och vem som var involverad i att dölja bevisen. Min uppfattning är att det var två män som var särskilt involverade – den nuvarande biträdande stabschefen Valery Kondratyuk och chefen för Ukrainas försvarsministerium Vasily Burba.

Från ukrainskt håll har man inte kommenterat de nya graverande uppgifterna närmare, men gått ut med ett uttalande om att Prozorov ska ha avskedats för inkompetens och alkoholmissbruk.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.