Visselblåsare: Kryphål gör att grovt kriminella migranter kan stanna i USA

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 20 oktober 2021
- av Markus Andersson

En visselblåsare från USA:s inrikessäkerhetsdepartement (DHS) kan nu avslöja att kryphål i den amerikanska regeringens migrationspolicy gör det möjligt för grovt kriminella och samhällsfarliga invandrare att under falska förespeglingar stanna i USA och till och med få medborgarskap. En kommande regeländring ser nu dessutom ut att göra att detta kan komma att sättas i en helt annan systematik än tidigare.

Visselblåsaren, som heter Aaron Stevenson, jobbar med underrättelsearbete och informationsinsamling hos det amerikanska Migrationsverket (USCIS) som lyder under inrikessäkerhetsdepartementet. Han har tidigare blivit intervjuad av Project Veritas – men då anonymt. Nu väljer han att träda fram i eget namn för att uppmärksamma allmänheten om landets dysfunktionella och potentiellt farliga migrationssystem.

– Ett meddelande som skickades ut med e-post av USCIS direktör informerade oss om en regeländring som är på väg att införas, och som kommer att skifta bedömningsauktoriteten för defensiv asyl bort från migrationsdomare och ge den till asyltjänstemän – alltså USCIS, förklarar Stevenson.


Annonser:


Om asyltjänstemännen får sådan makt kommer man enligt Stevenson i praktiken i många fall att bedöma att migranter som av olika skäl egentligen ska utvisas från USA ändå får stanna på grund av en påstådd hotbild i hemlandet – och även göra det enklare för dessa att få medborgarskap.

Stevenson har redan tidigare avslöjat hur grovt kriminella latinamerikanska män, som bland annat ägnar sig åt att prostituera barn, mord och droghandel, lyckas ta sig till USA genom att agera ”sponsor” åt ensamkommande ankarbarn. De kan då stanna kvar i landet genom att meddela myndigheterna att de är rädda för sina liv och att de riskerar att skadas eller dödas om de återvänder till sina hemländer.

En av de många kriminella migranter som tagit sig in i USA. Foto: faksimil/Youtube

– När du väl har meddelat att ditt liv är i fara och att du kan skadas om du återvänder hem så tas du bort från bevakningslistan. Det är ett gigantiskt kryphål, säger han och pekar också på att utlänningar i praktiken har möjlighet att ständigt skicka in nya överklaganden tills dess att deras ansökan om uppehållstillstånd godkänns.

Visselblåsaren betonar flera gånger att många av de personer som nu får stanna i USA på grund av påstådda hot i hemlandet ägnar sig åt extremt grov kriminalitet i USA och är individer som i många fall är direkt farliga för allmänheten. Han anser inte heller att de tjänstemän som bedömer dessa ”hot” har någon förmåga eller möjlighet att avgöra sanningshalten i dessa och att det därför blir migrantens egen berättelse som ligger till grund för beslutet.

Han förklarar vidare att asyltjänstemännen inte kan hållas ansvariga av det amerikanska folket på samma sätt som migrationsdomarna och att systemet där man flyttar beslutsfattandet från en domare till en enskild tjänsteman också innebär att det blir möjligt för aktivistiska tjänstemän att härja fritt – utan att de behöver bry sig om medborgarnas invändningar och motstånd mot de migrationspolicyer som skapas.

– Det här kommer att bli den största förändringen av vår migrationspolicy under min livstid och det sker utan att någon känner till vad som händer, menar han. Han konstaterar också att amerikansk massmedia inte heller har uppmärksammat förändringen så att folket fått en chans att veta vad det är som sker.

Stevenson berättar vidare att han förmodligen kommer att förlora sitt arbete genom att gå ut offentligt med den här informationen och berätta om de potentiella konsekvenserna, men han anser ändå att det är en uppoffring han är villig att göra.

Han anser att det är av yttersta vikt att den amerikanska allmänheten förstår vad det är som pågår och att förändringen innebär en massiv uppluckring av amerikanska migrationslagar samt att alla migranter som den federala regeringen nu bedömer har skäl att stanna också kommer att göra det – oavsett deras kriminella bakgrund.

Visselblåsaren uppmanar också allmänheten att gå in på www.regulations.gov för att göra sina röster hörda om den förda migrationspolitiken och det regelverk som tillämpas.

– När du upptäcker någonting som är fel så måste du vara villig att stå upp mot det. Om ingen annan gör det så måste du göra det, konstaterar han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.