Visselblåsare: Facebook-anställda censurerar politiskt oliktänkande systematiskt

publicerad 24 juni 2020
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett nytt graverande avslöjade kan Project Veritas visa hur ett stort antal Facebook-anställda skryter om hur de raderar kommentarer och stänger av användare för att de sympatiserar med Donald Trump.

I hemliga inspelningar som Project Veritas tagit del av berättar mediejättens anställda moderatorer glatt om hur de tar bort innehåll och kommentarer och raderar konton tillhörande användare som uttryckt sitt stöd för Donald Trump eller intagit konservativa ståndpunkter i olika frågor.

Det är visselblåsaren Zach McElroy som kontaktat Project Veritas för att berätta om och lämna över dokumentation som visar att företaget är en arena för godtycklig politisk censur och hur censuren närmast sker öppet och att de anställda inte skäms över att radera och censurera oliktänkande.

Han hävdar bland annat att omkring 75-80 procent av de inlägg och kommentarer som raderas på Facebook är sådana som skrivits av konservativa och republikanska användare och att Facebook tydligt tar politisk ställning. Han pekar också på att de algoritmer som implementerats riktar in sig främst mot konservativa och nationalistiska användare och att dessa drabbas hårdare av den teknik Facebook har tagit fram för att få bort ”opassande” och ”otillåtet” material.

– För mig är censur på nätet ett av de största problem vi står inför, konstaterar McElroy och menar vidare att internetjättarnas censur kan komma att påverka presidentvalet senare i år.

Tidigt insåg McElroy att det sannerligen inte fanns många konservativa anställda på Facebook, utan att de flesta var socialister eller vänsterliberaler.

– Eftersom det inte fanns många konservativa (på Facebook) så fanns det inte heller många som stod upp för de konservativas rättigheter.

Han menar vidare att Facebook med sin särställning där så många diskussioner och konversationer förs i praktiken kan bestämma vad som får sägas och vad som ska tystas ner. Vidare pekar visselblåsaren på att Facebooks uttalade policy om fria samtal och yttrandefrihet inte stämmer med verkligheten – internt är det en helt annan jargong och konservativa ses som fiender som ska tystas ner.

Ett exempel på Facebooks politiska partiskhet som lyfts fram är en teckning av en misshandlad Donald Trump som får halsen avskuren och som spreds flitigt i vänsterradikala och demokratiska kretsar på plattformen. Här skickade ansvariga på företaget ut ett internt meddelande där man deklarerade att bilden inte alls bröt mot företagets riktlinjer och regler mot uppvigling och hot om våld utan att den skulle låtas vara. Samtidigt skulle betydligt mildare och helt oblodiga karikatyrer över demokratiska politiker raderas omedelbart.

Även rashat mot vita har Facebook valt att släppa igenom, samtidigt som kritik mot svarta som grupp är helt oacceptabelt. Ytterligare ett internt PM gick ut som beordrade Facebooks anställda att låta ett uttalande från en CNN-kommentator som hävdade att vita män var det största terrorhotet få vara kvar på plattformen. Detta eftersom Facebooks bedömde det rasistiska uttalandet som ”särskilt nyhetsvärdigt”.

Att de anställda på Facebook ofta främst ser sig själva som politiska aktivister står klart efter att McElroy har smygfilmat flera av dem när de öppet berättar om sin politiska agenda och hur de använder arbetsplatsen Facebook för att bekämpa politiska motståndare.

– Det är ett väldigt progressivt företag som är väldigt anti-MAGA (Trumps slogan “Make America Great Again”, reds. anmärkning), berättar innehållsmoderatorn Steve Gimmet i en dold inspelning och förklarar vidare att man ”lyckligtvis” stänger av och censurerar användare som delar vidare president Donald Trumps inlägg, även om han uttrycker frustration att Trump själv tillåts verka på plattformen.

– Ingen gillar Trump här, konstaterar en annan anställd på Facebook och en tredje erkänner glatt att hon raderar alla konservativa inlägg som hon stöter på.

I dolda inspelningar berättar ett flertal anställda moderatorer på Facebook att de aktivt går in och raderar innehåll från Trump-anhängare och att de inte ser något problematiskt med att de missbrukar sin yrkesroll på det här sättet. Det viktiga tycks istället vara att föra fram sin egen politiska agenda. Anhängare till Trump kallas också för “galningar” och “sinnessjuka” och man berättar att raderingen av konservativa inlägg är norm på företaget och något som de flesta är med på.

En annan anställd pekar på hur uttryck som ”white trash” är tillåtet att använda och hur attacker på vita människor accepteras på Facebook samtidigt som det omedelbart flaggas och raderas om någon skulle skriva samma sak om asiater eller svarta. För vita högermänniskor går istället gränsen först när vänstermänniskor uppmanar eller hotar att mörda dessa.

– Om någon har en MAGA-hatt så kommer jag att radera dem för terrorism och bli helt galen, berättar en färgad kvinnlig moderator glatt.

I de hemliga inspelningarna förklarar också anställda på Facebook att de ”gör skillnad” genom sin politiska censur och att de är medvetna om att deras agerande kommer missgynna Trump och republikanerna och gynna liberala- och vänsterkrafter, något som beskrivs som positivt.

– Vi måste få bort Cheeto ( Donald Trump), konstaterar en annan anställd när han motiverar sin politiska censur och flera andra bekräftar att de raderar alla Trump-inlägg som de ser delas på plattformen.

Mark Zuckerberg, grundare till Facebook har tidigare hävdat att alla dokumenterade fall där konservativa blir måltavlor för censur beror på enskilda misstag. Han har också påstått att Facebook inte har någon politisk partiskhet överhuvudtaget. Project Veritas granskning antyder dock att så inte är fallet och att många anställda på företaget i första hand ser sig som politiska aktivister.

– Facebook och teknikindustrin är baserad i Silicon Valley som är en väldigt vänstervriden plats och det här är faktiskt ett problem som jag försöker komma till rätta med i företaget, att säkerställa att vi inte har någon partiskhet i vårt arbete, hävdade Zuckerberg då.

Det är i nuläget oklart om de nya uppgifterna om storskalig politisk censur på Facebook kommer att leda till påtryckningar eller åtgärder mot företaget att förändra sitt agerande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!