Ville att deras barn opererades med ovaccinerat blod – då tog hälsomyndigheten saken till domstol

publicerad 11 december 2022
- av Sofie Persson
Fyra månaders babyn Will med modern Samantha, fadern Cole och storebror Jack.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två föräldrar i Nya Zeeland har blivit fråntagna rätten över sitt fyra månader gamla barn för att de inte ville att han skulle få covidvaccinerat blod under en operation.

Hälsomyndigheterna tog fallet till domstol och fick därmed tillfälligt förmyndarskap över pojken och har nu möjlighet att utföra ingreppet med det blod de vill använda.

I november fick föräldrarna till ett fyramånaders spädbarn veta att deras barn behövde akut hjärtkirurgi, då pojken drabbats av ett ovanligt hjärtfel. Föräldrarna var dock oroliga angående blodet som skulle ges under operationen och bad om att han enbart skulle få blod som inte var från blodgivare som tagit covidvaccin.

Vi vill att de ska boka in operationen så snart som möjligt, men vi är oroade över blodet som man kommer att använda vid operationen, sade modern Samantha i en intervju med tidigare nyhetsankaret Liz Gunn i november.

Läkarna och blodbankerna lyssnade dock inte på föräldrarna utan menade att vaccinerat blod var ”säkert” att använda och att man heller inte får möjlighet att önska blod vid operationer. Föräldrarna tillhandahöll då egna godkända donatorer som skulle kunna ge tillräckligt med blod till pojken vid operationen. Även detta sade man nej till.

Vi är okej med vad läkarna annars vill göra, det här är bland de bästa läkarna för att klara av det här, men de är inte flexibla, sade fadern Cole. Vi vill bara att han ska få det bästa blodet.

Istället för att bevilja föräldrarnas begäran valde hälsovårdsmyndigheterna att göra en domstolsansökan för att få förmyndarskap över pojken och för att i sin tur kunna göra operationen med blod från covidvaccinerade. I slutet av november hölls en brådskande förhandling gällande pojken. Föräldrarnas advokat Sue Grey menade att detta fall inte överhuvudtaget kan betraktas som att neka sitt barn vård, utan om att föräldrarna vill ge sitt barn bättre vård än vad staten erbjuder.

Eftersom de stämplar mina klienter som konspirationsteoretiker, är deras ståndpunkt att allt mina klienter säger kan ignoreras, sade Grey enligt nyzeeländska NZ Herald.

Domen kom i början av december och där framgår tydligt att Samantha och Cole tillfälligt förlorat förmyndarskap om sitt barn, rapporterar brittiska The Guardian. Domstolen förlägger istället vårdnaden hos hälsovårdsmyndigheterna som under tiden ämnar utföra operationen. Detta innebär att de har juridisk rätt över föräldrarna att bestämma över barnets sjukvård.

Pojken kommer omedelbart att opereras, troligen med vaccinerat blod, föräldrarna förväntas få tillbaka fullt förmyndarskap först i januari nästa år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!