Vilda skogsbränder i Australien

Flera skogsbränder har bränt ner hundratals hus i delstaten New South Wales i östra Australien. Nu hotas miljonstaden Sydney av brändernas framfart.

publicerad 21 oktober 2013

Undantagstillstånd har utlysts i New South Wales. Myndigheterna varnar för att bränderna kan bli hundratals kilometer stora. Bränderna härjar som värst i området kring bergskedjan Blue Mountains, väst om Sydney, och det beror mycket på att vindarna tilltagit.

– Våra prognoser tyder på att vindhastigheterna ökar från 50 kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen tills på onsdag. Vi har ett par svåra dagar framför oss, säger Blue Mountains borgmästare Mark Greenhill till Radio Australia.

Det handlar främst om tre bränder i Lithgow, Springwood och Mount Victoria. Räddningstjänsten fruktar att bränderna ska brinna ihop till större fronter. Bränderna har fått himmeln ovanför Sydney av bli mörk av röken.


Annonser:


Det rådande katastrofläget ger även brandmän rätten att tvångsevakuera folk från sina hem.

– Otvivelaktigt så kommer det att orsaka lidande för dessa människor och orsaka kontrovers. Med i dessa tider är det bättre att vara i säkerhet än att vara ledsen, säger Barry O’Farrell, guvernör i New South Wales.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.