Världens fjortonde rikaste vill bli USA:s president

publicerad 11 november 2019
- av Isac Boman
Bloomberg vid FN:s Global Climate Action Summit i San Francisco förra året.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt källor till New York Times förbereder sig affärsmannen Michael Bloomberg för att kandidera för Demokraterna i det amerikanska presidentvalet. Bloomberg har en förmögenhet på över 500 miljarder kronor och räknas som fjortonde rikast i världen.

När Donald Trump kandiderade till presidentposten menade kritiker att han på grund av sin stora förmögenhet inte var i kontakt med vanligt folk. Med Bloomberg kan Trump dock inte mäta sig. Den sittande presidenten ska ha haft en förmögenhet på omkring 30 miljarder kronor när den var som störst – blott sex procent av vad Bloomberg är god för.

Michael Bloomberg, född 1942, har judisk bakgrund och var borgmästare för New York mellan 2002 och 2013. Framförallt är han känd för det finansiella informationsföretaget Bloomberg L.P han själv grundat som sysslar med nyhetsmedia, mjukvara och finansiell data. Hans enorma förmögenhet gör att han enligt källor är beredd att satsa nästan ”obegränsade resurser” för att komma till den högsta verkställande makten i USA.

Enligt Omni ska han ligga nära Joe Biden politiskt och han är heller inte helt populär bland Demokraternas övriga kandidater till posten.

Fler miljardärer som söker mer politisk makt är sannerligen inte vad USA behöver”, skriver Bernie Sanders pressekreterare i ett mejl till New York Times.

Andra kandidater som Elisabeth Warren sägs vara oroliga för att Bloomberg nu ska komma in och köpa sig till presidentposten.

Enligt Howard Wolfson, nära rådgivare till Bloomberg, är det viktigaste för multimiljardären att Donald Trump besegras. Bloomberg ska nämligen se Trump som det enskilt största hotet mot USA just nu.

Nu måste vi slutföra arbetet och se till att Trump besegras. Mike oroas allt mer över att de nuvarande kandidaterna inte är kapabla att göra det, förklarar Wolfson.

Det bedöms vara troligt att Bloomberg bekräftar under de kommande två veckorna om han verkligen ska kandidera eller inte. Om så sker tror bedömare att det mycket väl kan bli den dyraste presidentkampanjen i landets historia.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!