Vänstern blir störst i Frankrike – Nationell samling på tredje plats

publicerad 8 juli 2024
- av Jan Sundstedt
Jean-Luc Mélenchons vänsterallians ser ut att bli valets stora segrare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet blev av allt att döma ett smärre fiasko för Bardellas och le Pens Nationell samling som ser ut att få färre mandat än både vänsteralliansen NFP och Macrons borgerliga koalition.

Inför valet har både vänstern och liberalerna mobiliserats och enligt Ipsos mätningar tog sig omkring 67 procent av medborgarna till vallokalerna – den högsta uppslutningen sedan 1997.

Nationalkonservativa Nationell samling var förhandstippade som favoriter men tycks hamna först på tredjeplatsen med 143 mandat – enligt preliminära resultat, långt ifrån de 289 platser som krävs för en egen majoritet i parlamentet.

Vänsteralliansen NFP tycks få 182 mandat och Macrons mittenkoalition blir av allt att döma näst störst med 168 platser. Rösterna håller fortfarande på att räknas för fullt, men det bedöms som närmast omöjligt att Nationell samling skulle kunna gå om någon av huvudkonkurrenterna.

Ingen partigrupp får därmed egen majoritet i parlamentet och det mest sannolika scenariot bedöms vara att vänstern förhandlar med mer liberala partiet om att bilda en regering och hålla nationalisterna ”borta” från makten.

Samtidigt bör det noteras att om man bara tittar på antalet lagda röster så blir Nationell samling tillsammans med allierade klart störst och får drygt 37 procent av rösterna – men detta spelar i praktiken mindre roll eftersom den kandidat som får flest röster i en valkrets också vinner valkretsens mandat och övriga partier kunnat gå samman i en “ohelig allians” för att se till att mandaten inte hamnar hos Bardellas parti. Som en jämförelse får vänsteralliansen NFP klart flest mandat i parlamentet – trots att man bara får cirka 28 procent av folkets röster.

“Magnifik mobilisering”

Den sittande premiärministern Gabriel Attal låter meddela att han avgår och Nationell samlings partiledare Jordan Bardella uttrycker en besvikelse över resultatet och menar att Frankrike nu kastas in i en ”oviss framtid”. Samtidigt lovar han att partiet istället ska ”förstärka sitt arbete i opposition”.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon kallar det istället för en ”magnifik mobilisering”.

– Presidenten måste böja sig och erkänna sig besegrad, och premiärministern måste avgå, säger han.

Årets val har stuckit ut på så sätt att de övriga partiernas kampanjer väldigt explicit har handlat om att stoppa Nationell samling via olika politiska knep och manövrar, snarare än att driva och föra fram sin egen politik.

“Skrämmande ögonblick”

Noterbart är också att det inte bara är Nationell samling som är besvikna över valresultatet. Flera framträdande fransk-judiska profiler har offentligt gått ut och anklagat åtminstone delar av Mélenchons pro-palestinska vänsterallians för att vara djupt ”antisemitisk” och manat till motstånd mot denna.

Vänstern har än en gång fallit offer för den ökände Mélenchon. Omkring honom finns nu några av antisemitismens nya ansikten. Det är verkligen ett skrämmande ögonblick. Vårt enda uppdrag: att fortsätta kampen mot dessa individer”, förkunnar filosofen Bernard-Henri Lévy på X och kallar Mélenchons parti för alla ”demokraters främsta motståndare”.

Den fransk-judiske journalisten Yohann Taieb är inne på samma spår och hävdar bland annat att ”Mélenchons seger sänder ett skrämmande budskap om straffrihet till alla antijudiska islamofascister”. Liknande budskap har förmedlats av andra judiska profiler i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!