Vaccinskadad skådespelerska stämmer Astra Zeneca

publicerad 22 november 2023
- av Sofie Persson
Melle Stewart tvingades lära sig gå och tala igen efter den stroke hon fick på grund av covidvaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den australiensiska skådespelerskan Melle Stewart drabbades av stroke efter att hon tagit Astra Zenecas covidvaccin. Nu stämmer hon läkemedelsbolaget för de komplikationer hon upplevt.

42-åringen bodde i London när hon tog sin första dos covidvaccin i maj 2021. Den brittiska regeringen hade nyligen lagt in nya rekommendationer kring Astra Zeneca där man uppmanade personer under 40 år att inte ta läkemedelsbolagets covidvaccin på grund av risk för blodproppar.

När Stewart skulle ta injektionen trodde volontärarbetaren som arbetade med att distribuera covidvaccin att hon var under 40 år på grund av sitt ungdomliga utseende och påpekade detta. Skådespelerskan rättade dock volontärarbetaren och påpekade att hon kunde ta injektionen eftersom hon var över 40 år.

Två veckor efter vaccinationen upplevde Stewart en underlig känsla på höger sida av kroppen och kollapsade när hon försökte stå upp. På sjukhuset försämrades hennes tillstånd snabbt, vilket ledde till förlorad rörlighet på höger sida och på förmågan att tala. Hon fick även anfall.

Blodproppar i hjärnan

Stewart hade fått en stroke på grund av två blodproppar i hjärnan och läkare tvingades ta bort en stor bit av skallbenet för att minska trycket i hjärnan. Läkare diagnostiserade henne med vaccininducerad trombotisk trombocytopeni (VITT), en allvarlig komplikation som kunnat konstateras efter vissa covidvaccinationer.

Stewart genomgick en operation där en del av skallen togs bort för att lindra trycket i hjärnan och hon placerades i koma i tre veckor. Under denna period fick hon blodtransfusioner för att neutralisera de skadliga antikroppar som orsakade blodpropparna. Efter att ha återfått medvetandet tillbringade Stewart tre månader på sjukhuset, följt av rehabilitering där hon fick lära sig att gå och prata igen. Hon skrevs ut i februari 2022.

Nu vidtar hon rättsliga åtgärder mot läkemedelsföretaget efter att stroken gjort henne oförmögen att arbeta.

Tvingats pausa sin karriär

Innan injektionen var Stewart en framgångsrik skådespelerska och medverkade innan coronakrisen bland annat i musikalen “Kiss Me Kate”  i Belfast. Samtidigt har också hennes partner, Ben Lewis, som också är skådespelare, tvingats pausa sin karriär för att ta hand om sin flickvän. Stewart säger att hon “sörjer” förlusten av sin karriär.

Det är tufft. Den biten har tagits ifrån mig, säger hon till brittiska The Telegraph.

Paret anser att de vilseletts om vaccinets säkerhet och ingår i en grupp människor som inlett rättsliga åtgärder mot Astra Zeneca i Storbritannien.

Vi hade en förväntan om att detta vaccin var säkert att använda, men i detta fall var AstraZeneca inte säkert att använda, säger Lewis.

Stewart har fått ersättning från statens vaccinskadeprogram, men menar att det inte täcker den förlorade inkomst som både hon och Lewis saknar sedan stroken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!