Utbrott av mjältbrand i Sibirien – 1 500 renar avlidna

publicerad 31 juli 2016
Regionen Jamalo-Nentsien där utbrottet inträffat

Omkring 1 500 renar har avlidit efter ett mjältbrandsutbrott i Sibirien. Nu kallas den ryska militären in för att bistå lokalbefolkningen och stävja utbrottet.

Mjältbrandsutbrottet i regionen Jamalo-Nentsien i västra Sibirien har bara under de senaste veckorna krävt 1 500 renars liv och ett 40-tal personer har tvingats föras till sjukhus. I måndags utförde även regionens guvernör undantagstillstånd på grund av mjältbrandsutbrottet, rapporterar RT.

För att kunna stävja utbrottet har den ryska regeringen beslutat att skicka in militären för att stävja utbrottet och bistå lokalbefolkningen. Bland annat har man transporterat ett 200-tal hjälppersoner från militären till det svårtillgängliga området. En stor del av militärens arbete blir att föra bort döda djurkroppar som kontaminerats med mjältbrand.

Lokala myndigheter har efter utbrottet uppmanat till massvaccination av befolkningen.

Detta är det första utbrottet av mjältbrand i regionen Jamalo-Nentsien sedan 1941.

Fakta: Mjältbrand

Mjältbrand, som också kallas antrax, är en mycket allvarlig infektionssjukdom. Den förekommer framförallt hos djur, men även människor kan smittas.

Mjältbrand har olika symtom beroende på hur sjukdomen smittar. Det vanligaste hos människor är att smittan sker via huden.

 

Källa: Vårdguiden

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!