President Barack Obama har beordrat statligt anställda personer att rapportera misstänkta beteenden hos arbetskamrater, för att eliminera framtida läckor. Men taktiken sågas av experter, rapporterar tidningen McClatchy.
De så kallade beteende-profileringsteknikerna fungerar inte, menar experter. De kan dessutom vara integritetskränkande och är inte tillförlitliga.
– Att göra något liknande för att förutsäga framtida läckare tycks vara ännu mer spekulativt, säger Stephen Fienberg, professor i statistik, till McClatchy.
– Vi har faktiskt inga bra profiler på om personer är goda eller onda, säger Deanna Caputo, rektor i beteendepsykologi vid MITRE Corp, ett företag som arbetar med insiderfrågor kring amerikanska försvaret.
De som misslyckas med att upptäcka läckor riskerar att straffas. Undersökningar kan också dras igång när “misstänkt användarbeteende” upptäcks av dator- och nätverksövervakning, skriver McClatchy.
Anledningen till att USA nu fokuserar på att hindra fler läckor kommer efter att Edward Snowden lyckades dela mängder av sekretessbelagda dokument som visade hur den amerikanska säkerhetstjänsten NSA spionerar på medborgarna.
Office of the National Counterintelligence Executive, som förebygger läckor inom amerikanska myndigheter, anser dock inte att tekniken är särskilt komplicerad eller integritetskränkande. Det är varje anställds plikt att rapportera någonting misstänksamt, menar man.
– Man behöver inga speciella talanger. Du kanske ser att någon läser handlingar som de inte borde vara berättigade till att göra och speciellt om det händer flera gånger om dagen. Verkar personen nervös av att du såg honom anses verksamheten vara misstänkt och bör rapporteras, säger talespersonen Eric Barlow.