”USA:s drönarattacker i Pakistan är folkrättsbrott”

De amerikanska drönarattackerna i Pakistan kritiseras hårt av människorättsorganisationen Amnesty International som menar att attackerna kan utgöra krigsförbrytelser.

publicerad 22 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rapporten, Will I be next? US drone strikes in Pakistan, beskrivs av Amnesty som en av mest omfattande studierna som hittills gjorts av USA:s drönarprogram ur ett människorättsperspektiv. Alla 45 kända attacker som inträffat i norra Waziristan i nordvästra Pakistan mellan januari 2012 och augusti 2013 har granskats i rapporten.

Amnestys huvudpoäng är det växande behovet av öppenhet och ansvar – någonting som USA hittills varit ovilliga att erbjuda.

”Löftet om ökad transparens kring drönarattacker, understruket av ett tal som president Barack Obama höll i maj 2013, har ännu inte blivit verklighet och USA vägrar fortfarande att avslöja såväl grundläggande fakta som rättslig grund för attackerna, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande och fortsätter:

”USA fortsätter att stödja sig på doktrinen om det ‘globala kriget’ i ett försök att rättfärdiga det gränslösa kriget som utkämpas mot al-Qaida, talibanerna och dem som uppfattas som deras allierade.”

Ett fall som uppmärksammas särskilt i rapporten är en 68-årig mormor som dödades av en drönare när hon skördade grönsaker tillsammans med sina barnbarn på familjens åker i Waziristan oktober 2012.

– Det är dock svårt att tro att en grupp arbetare, eller en äldre kvinna omgiven av sina barnbarn, skulle utgöra ett hot överhuvudtaget – allra minst mot USA, säger Mustafa Qadri, Amnesty Internationals Pakistanexpert.

Många av invånarna i norra Waziristan kände också rädsla inför att tala med Amnesty International om drönarattackerna – några av dem som gjorde det hotades senare. Amnesty kräver även att de ansvariga för de rättsstridiga drönarattackerna ställs inför rätta och offren och deras familjer måste få tillgång till rättvisa och kompensation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!