USA: Ukrainska flyktingar riskerar människohandel i Israel

Kriget i Ukraina

publicerad 28 juni 2023
- av Isac Boman
Ukrainska flyktingar bedöms vara mycket utsatta i Israel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fram till mars 2023 har minst 14 000 ukrainska flyktingar anlänt till Israel. USA:s utrikesdepartement varnar dock för att flyktingarna på grund av Israels migrationsregler löper stor risk att utnyttjas i prostitution och människohandel.

De flesta av dessa personer anlände på turistvisum som regelbundet har förnyats och arbetar enligt en regeringspolicy som inte verkställs. Icke statliga organisationer har rapporterat att denna instabila situation och oklara arbetstillståndspolitik har ökat sårbarheten hos denna befolkning för sex- och arbetskraftshandel”, noteras det i en rapport.

Israel valde nyligen att förlänga verksamheten med ytterligare ett år för den byrå som bistår ukrainska flyktingar, detta efter skarp kritik från Ukrainas regering om Israels behandling av flyktingar som försöker ta sig in i landet.

Representanten för FN:s flyktingkommissariat i Israel, Mathijs Le Rutte, har tidigare sagt till den liberala israeliska tidningen Haaretz att Israels brist på konsekvens gentemot ukrainska flyktingar skapar många svårigheter och hindrar dem från att få grundläggande rättigheter och leva med värdighet..

Även allianspartnern USA riktar kritik mot Israel.

Regeringens ansträngningar att hålla människohandlare straffrättsligt ansvariga förblev otillräckliga, och regeringen undersökte heller inte konsekvent de fall av människohandel som hänvisats till av icke statliga organisationer“, skriver det amerikanska utrikesdepartementet och pekar på att Israel tycks ha förlitat sig på att icke statliga organisationer skulle identifiera offren, snarare än att arbeta proaktivt.

Amerikanerna uttrycker också en oro över att israeliska myndigheters agerande kan leda till att ukrainska flyktingar tvingas till slavarbete. Man uppmanar Israel att öka antalet utredningar, åtala fler människohandlare och arbeta proaktivt genom att satsa mer resurser på att identifiera potentiella offer. Vidare ser man gärna att samtliga anställda inom det israeliska rättsväsendet, gränsvakter och fängelsepersonal genomgår särskilda utbildningsprogram i hur människohandel ska bekämpas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!