USA tecknar försvarsavtal med Papua Nya Guinea

Det nya kalla kriget

publicerad 23 maj 2023
- av Isac Boman
Utrikesminister Antony Blinken och premiärminister James Marape.

Den kinesisk-amerikanska kampen om herravälde över Stillahavsregionen fortsätter att intensifieras. Nu har USA och ö-nationen Papua Nya Guinea undertecknat ett bilateralt avtal om försvarssamarbete.

Under ett besök i huvudstaden Port Moresby under måndagen träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken landets premiärminister James Marape och undertecknade avtalet om försvarssamarbete samt ett avtal om sjöfartsskydd i regionen.

Även om någon detaljerad beskrivning kring vad som ingår i avtalen inte offentliggjorts förmodas USA nu få tillgång till militära och andra viktiga anläggningar i Papua Nya Guinea, något som bedöms stärka Washingtons ställning i regionen.

Ö-nationen bedöms ha stor strategisk betydelse och för USA:s del är det viktigt att förbättra relationerna med länder i regionen – särskilt som förhållandet med Kina blivit allt mer fientligt och den kinesiska flottan mycket snabbt har utökat sin marina kapacitet, rapporterar CNN.

Det kan också noteras att Kina så sent som i fjol tecknade en liknande säkerhetspakt med Solomonöarna och försökte i samma veva få till ett utökat handels- och säkerhetssamarbete med andra länder i Stillahavsområdet.

Papua Nya Guineas regering hävdar själva att avtalet med USA ger landet en chans att bygga upp sin infrastruktur och försvarsförmåga i en tid av global osäkerhet.

Papua Nya Guinea har inga fiender, men det lönar sig att vara förberedd. En territoriell tvist är (överhängande), precis som i fallet Ukraina-Ryssland”, skriver man i ett uttalande.

Man påstår vidare att avtalet ”inte handlar om geopolitik” utan snarare om att man inser landets behov att ”bygga upp sin försvarsförmåga eftersom gränstvister är oundvikliga i framtiden”.

Samtidigt som ö-nationen nu tydligt närmar sig USA fortsätter Kina att vara en mycket viktig ekonomisk partner – både som investerare men också som konsument vad gäller landets rika naturresurser.

Försvarsavtalet med USA har också fått en hel del inhemsk kritik eftersom kritiker menar att landets regering inte är tillräckligt transparenta och vägrar vara tydliga med exakt vad avtalet innebär.

– Papua Nya Guineas undertecknande av ett försvarsavtal signalerar till resten av Stillahavsområdet att dess största nation har valt västvärlden – Australien och USA – som sin säkerhetspartner, kommenterar Maholopa Laveil, ekonomisk och politisk expert vid Papua Nya Guineas universitet.

Även andra bedömare menar att det är tydligt att det nu pågår en hård kamp mellan Kina och USA över Stillahavsregionen och att båda länderna försöker stärka sitt inflytande i området – samtidigt som man begränsar motståndarens.

Det var också tänkt att president Joe Biden själv skulle besöka Papua Nya Guinea tillsammans med Blinken, för att ”sända en kraftfull signal till öborna i Stilla havet om USA:s engagemang i regionen”, så blev det dock inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!