USA spär på konflikten i Syrien – tänker skicka vapen till rebellerna

USA:s president Barack Obama har lyckats övertyga kongressen om att skicka vapen till de syriska rebellerna. Men bland annat FN oroas över att vapnen kan hamna i händerna hos den militanta sunnimuslimska terroristgruppen al-Nusra.

publicerad 24 juli 2013
Dessa rebellmedlemmar kan vänta sig vapenleveranser från USA inom kort

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inbördeskriget i Syrien har enligt FN krävt över 100 000 människoliv, och varje månad flyr 6 000 syrier utomlands. Striderna mellan rebellerna och presidenten Bashar al-Assads arméstyrkor tycks aldrig få något stopp.

USA hoppas med vapenleveranserna kunna fortskynda en eventuell utgång på kriget – där rebellerna står som segrare. Men FN är skeptiska till USA:s beslut.

Vapen ger inte fred. Vi skulle vilja se att vapenleveranserna stoppas till alla sidor, säger ett FN-sändebud enligt TT.

Rebellerna hoppas få in ett stort antal av lättare vapen, såsom gevär och pansarvärnsvapen, skriver al-Jazeera.

FN är inte ensamma om att yttra misstro mot USA:s beslut. Kentuckys senator Rand Paul, som är en av favoriterna till att bli Republikanernas kandidat till valet 2016, har tidigare riktat skarp kritik mot Obama-administrationen för deras vilja att beväpna “vänner till al-Qaida”.

– Det ironiska är att vapnen som de vill skicka till Syrien mycket väl kan användas mot de två miljoner kristna som lever i Syrien. De är nämligen skyddade av al-Assads regim, sade Rand Paul under ett tal vid Veterans of Foreign Wars National Convention i Louisville och fortsatte:

– Ibland tror jag vårt försvar försvagas av våra iver att vara involverade i varenda inbördeskrig på planeten, sade han enligt courier-journal.com.

 

Se även:
ANALYS: Vi har inte sett det som komma skall i Syrien

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!