USA spär på konflikten i Syrien – tänker skicka vapen till rebellerna

USA:s president Barack Obama har lyckats övertyga kongressen om att skicka vapen till de syriska rebellerna. Men bland annat FN oroas över att vapnen kan hamna i händerna hos den militanta sunnimuslimska terroristgruppen al-Nusra.

publicerad 24 juli 2013
Dessa rebellmedlemmar kan vänta sig vapenleveranser från USA inom kort

Inbördeskriget i Syrien har enligt FN krävt över 100 000 människoliv, och varje månad flyr 6 000 syrier utomlands. Striderna mellan rebellerna och presidenten Bashar al-Assads arméstyrkor tycks aldrig få något stopp.

USA hoppas med vapenleveranserna kunna fortskynda en eventuell utgång på kriget – där rebellerna står som segrare. Men FN är skeptiska till USA:s beslut.

Vapen ger inte fred. Vi skulle vilja se att vapenleveranserna stoppas till alla sidor, säger ett FN-sändebud enligt TT.

Rebellerna hoppas få in ett stort antal av lättare vapen, såsom gevär och pansarvärnsvapen, skriver al-Jazeera.

FN är inte ensamma om att yttra misstro mot USA:s beslut. Kentuckys senator Rand Paul, som är en av favoriterna till att bli Republikanernas kandidat till valet 2016, har tidigare riktat skarp kritik mot Obama-administrationen för deras vilja att beväpna ”vänner till al-Qaida”.

– Det ironiska är att vapnen som de vill skicka till Syrien mycket väl kan användas mot de två miljoner kristna som lever i Syrien. De är nämligen skyddade av al-Assads regim, sade Rand Paul under ett tal vid Veterans of Foreign Wars National Convention i Louisville och fortsatte:

– Ibland tror jag vårt försvar försvagas av våra iver att vara involverade i varenda inbördeskrig på planeten, sade han enligt courier-journal.com.

 

Se även:
ANALYS: Vi har inte sett det som komma skall i SyrienLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!