USA skickade ut falsklarm om missilangrepp på Hawaii

publicerad 13 januari 2018
Så här löd varningsmeddelandet

Under lördagsmorgonen lokal tid skickade myndigheterna på Hawaii ut ett varningsmeddelande om att en ballistisk missil skulle träffa Hawaii – men meddelandet visade sig vara ett falsklarm.

Det var klockan 8 på lördagsmorgonen som invånarna på ögruppen och delstaten Hawaii fick ett meddelande på sina mobiltelefoner.

BALLISTISK ROBOT PÅ VÄG MOT HAWAII. SÖK OMEDELBART SKYDD. DETTA ÄR INGEN ÖVNING”, löd meddelandet.

Meddelandet visade sig vara ett falsklarm som skickats ut på grund av ett misstag.

Det finns inget missilhot. Det var ett falskt alarm som orsakades av ett mänskligt fel”, skrev Hawaii-senatorn Brian Schatz på Twitter.

Det dröjde 20 minuter från det att varningsmeddelandet skickades ut tills dess att Hawaii Emergency Management Agency meddelade på Twitter att det rörde sig om ett falsklarm. 45 minuter dröjde det innan invånarna fick ett andra meddelande till sina mobiltelefoner som förkunnade att det var ett falsklarm.

Beläget mitt i Stilla havet har Hawaii setts som ett eventuellt mål från en attack från Nordkorea, vars diktator Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump hotat varandra under de senaste månaderna. Trump twittrade tidigare i januari att hans ”kärnvapenknapp” fungerar och är större än Kim Jong-un och Nordkoreas knapp.

Nyligen beslutade även Hawaii att återinföra sina varningssirener. Dessa varningssirener är tänkta att varna för inkommande kärnvapen men togs bort i slutet av kalla kriget, skriver Washington Post.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.