USA ökar vapenleveranser till Israel i hemlighet

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 21 november 2023
- av Markus Andersson
Israelisk helikopter av typen AH-64D Apache Longbow.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska försvarsdepartementet har enligt interna läckor kraftigt ökat vapenleveranserna till Israel utan att offentliggöra detta. Bloomberg rapporterar att artillerigranater fortsätter att levereras trots högljudda protester från dussintals hjälp- och människorättsorganisationer.

USA har i årtionden varit Israels viktigaste allierade och dessutom en stor vapenleverantör. Efter Hamas överraskande attack mot landet den 7 oktober ryckte Washington snabbt ut till Israels försvar och försåg landet med olika typer av luftförsvarsmissiler och smarta bomber.

Med hänvisning till en intern lista från försvarsdepartementet, daterad i slutet av oktober, rapporterade tidningen på onsdagen att Pentagon hade använt sina lager hemma och i Europa för att förse Israel med 36 000 skott 30 mm kanonammunition och cirka 2 000 Hellfire laserstyrda missiler för attackhelikoptern AH-64 Apache.

Listan innehöll också 57 000 155 mm högexplosiva artillerigranater, samt bland annat granatkastare, gevär och utrustning för mörkerstrider. Enligt uppgift har Israel också begärt 200 pansarbrytande Switchblade 600 stridsdrönare – något den amerikanska militären inte har i sitt lager.

Nya leveranser varje dag

När försvarsdepartementet tillfrågades om en kommentar sade man i ett uttalande att man “utnyttjar flera vägar – från interna lager till amerikanska industrikanaler – för att säkerställa att Israel har möjlighet att försvara sig”. Tjänstemän tillade att “detta säkerhetsstöd fortsätter att anlända på en nästan daglig basis”.

De rapporterade leveranserna har uppenbarligen fortsatt trots att Bidenadministrationen offentligt uppmanat Israel att visa återhållsamhet och undvika civila offer under sin pågående operation mot Hamas i Gaza.

I måndags skickade trettio hjälporganisationer ett brev till försvarsminister Lloyd Austin där de uppmanade honom att stoppa leveranserna av framför allt artillerigranaterna. De argumenterade för att eftersom Gaza är “en av världens mest tätbefolkade platser, är 155 mm artillerigranater till sin natur urskillningslösa”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!