USA: Nationalister tvingas betala 26 miljoner dollar i skadestånd

publicerad 25 november 2021
- av Per Nordin
Nationalistprofilen Richard Spencer är en av dem som dömts till det hisnande skadeståndet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


17 av de ledande deltagarna och arrangörerna till protesterna i Charlottesville 2017 döms nu att betala hisnande 235 miljoner kronor i skadestånd. Richard Spencer som är en dem som dömts kallar det hela för ”domstolsaktivism” i medvetet syfte att driva aktivisterna i konkurs.

Ett stort antal nationalister och konservativa av vitt skilda falanger samlades för fyra år sedan i Charlottesville, Virginia för att protestera mot planerna att ta bort eller riva den historiska statyn föreställande sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

I samband med protesterna skedde kaotiska sammandrabbningar med vänsterextremister och svart makt-aktivister från BLM. En person dog och flera skadades efter att ha blivit påkörda med bil av en 21-årig man som sedan dömdes till livstids fängelse för bland annat mord och försök till mord.

Nu har en jury beslutat att tolv personer och fem organisationer ska betala motsvarande 235 miljoner kronor i skadestånd, man hävdar att nationalisterna är direkt ansvariga för att ha orsakat fysiska och emotionella skador för nio vänsteraktivister.

– Detta sänder en tydlig signal, konstaterade advokaten Roberta Kaplan.

Det har under senare år blivit allt mer vanligt förekommande att civila rättstvister används som ett politiskt påtryckningsmedel för att ”komma åt” nationalister och tvinga dessa i konkurs. Nationalistprofilen Richard Spencer som är en av dem som döms hänvisar till denna trend och säger att ”hela teorin som ligger till grund för domen är fundamentalt felaktig”.

Han kommenterar utfallet med att det var tydligt redan innan rättegången att man velat använda fallet för att få honom och de andra åtalade utblottade.

– Det var aktivism genom rättegångsprocesser och det är fullständigt skandalöst. Jag mår okej just nu för jag hade accepterat i mitt hjärta att det värsta skulle hända. Jag hoppades annorlunda såklart men jag är inte väldigt förvånad eller modfälld.

De dömda och deras advokater konstaterar att de inte var inblandade i eller hade någonting att göra med påkörningen av flera demonstranter och att de heller inte konspirerat eller planerat att ägna sig åt våldsamheter under protesterna. Man menar vidare att det var vänsterextrema Antifa som inledde våldsamheterna och som gick till attack mot de nationalistiska demonstranterna.

Flera av de dömda meddelar också att man kommer att överklaga domen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!