USA mördade barn istället för terrorister

USA:s krig i Mellanöstern

publicerad 21 december 2021
- av Markus Andersson
Under Obama intensifierades drönarattackerna.

Ett stort antal läckta sekretessbelagda rapporter visar att civila fallit offer för amerikanska bombningar vid minst 1300 tillfällen i Irak, Syrien och Afghanistan. Många av dem som dödats av bombningarna har varit barn.

De läckta dokumenten från Pentagon som analyserats av The New York Times visar att bombningarna ofta byggt på ”djupt bristfälliga underrättelser” och att det i otaliga fall är civila, kvinnor och barn som fått sätta livet till snarare än militanta måltavlor.

Den tidigare demokratiske presidenten Barack Obama var ledare när USA efter internationell kritik allt mer upphörde med markinsatser och istället intensifierade luftkriget. Då påstod Obama och andra högt uppsatta makthavare att flygbombningarna kännetecknades av en mycket stor precision och att antalet civila offer var minimalt.

Dessa påståenden var dock lögn, visar de läckta dokumenten och man konstaterar att antalet civila dödsoffer nästan alltid underrapporterats eller hemlighållits av militären.

Ett exempel är en bombning i norra Syrien där amerikansk militär rapporterade att 85 islamister blivit dödade – när det egentligen var 120 bybor och bönder som dödats.

Det kan också noteras att inget av dokumenten nämner att någon amerikansk militär ska ha fått något straff eller några disciplinära åtgärder för bombningarna av civila.

– Även med den bästa tekniken i världen inträffar misstag, oavsett om de är baserade på ofullständig information eller felaktig tolkning av tillgänglig information. Vi försöker lära oss av dessa misstag, hävdar Bill Urban, talesman för USA:s centralkommando.

Vid ett annat tillfälle genomfördes en amerikansk drönarattack i staden Kabul i Afghanistan. Militären påstod att ”ett nära förestående hot” eliminerats i bombningen men sedan framkom att de tio offren för attacken samtliga var civila – och att sju av dem var barn.

En person som USA övervakade och trodde var terrorist var i själva verket Zemari Ahmadi – engagerad i en lokal välgörenhetsorganisation som under dagen hade skjutsat kollegor till arbetet och sedan fyllt på vattenbehållare till sin familj – vattenbehållare som militären kan ha misstagit för sprängmedel.

Till slut erkände den amerikanska militären att ”händelsen var ett misstag” – men ännu har ingen ställts till svars för dödsfallen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!