Utrikes

USA kan kräva att Israel betalar tillbaka bistånd

USA:s utrikesminister Rex Tillerson är en av de som vill att Israel ska betala tillbaka en del av det bistånd man fick från USA

Trumpadministrationen överväger att kräva att Israel ska betala tillbaka sammanlagt 75 miljoner dollar i militärt bistånd som man fått från USA.

Enligt Washington Free Beacon är det USA:s utrikesdepartement som vädjar till president Donald Trump att Israels bistånd ska betalas tillbaka till USA.

Det handlar om 75 miljoner dollar, motsvarande 600 miljoner kronor, som USA:s kongress röstade för att Israel skulle få i militärt bistånd. De 75 miljonerna röstades igenom efter att USA ifjol godkände ett rekordstort biståndspaketet till Israel på 38 miljarder dollar, motsvarande över 300 miljarder kronor. Biståndspaketet, som gäller de kommande tio åren, godkändes av den dåvarande presidenten Barack Obama.

Efter att biståndspaketet klubbades igenom valde Obamaadministrationen att sätta stopp för fler bidrag till Israel. Trots detta röstade kongressen för ytterligare 75 miljoner dollar i militärt bistånd till Israel.

Nu vill det amerikanska utrikesdepartementet att Trumpadministrationen och det nationella säkerhetsrådet låter utrikesdepartementet kräva att Israel betalar tillbaka de 75 miljonerna till USA. Utrikesminister Rex Tillerson pekas ut som en av de främsta förespråkarna för att Israel ska betala tillbaka biståndet.

Trumpadministrationen har ännu inte fattat något officiellt beslut i frågan, men ska enligt Washington Free Beacon överväga att kräva att Israel ska betala tillbaka. Flera kongressledamöter har samtidigt varnat Trumpadministrationen för att ett sådant beslut skulle påverka relationerna med Israel.

Liknande artiklar

Israel deltar i Natoövningar i Europa för första g... För första gången någonsin deltar Israel öppet i krigsövningar under Natos flagga i Europa. Israel tillhör inte forme...
52 döda efter protester i Gaza Israelisk militär har skjutit ihjäl 52 demonstranter och skadat ytterligare 2 400 i samband med en våldsam demonstration...
Judarnas etniska rensning av Palestina – första de... Inledning Av de sionistiska judarnas alla brott mot palestinierna var det inget som förövades i en sådan massiv omfat...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!