USA kan kräva att Israel betalar tillbaka bistånd

publicerad 11 september 2017
USA:s utrikesminister Rex Tillerson är en av de som vill att Israel ska betala tillbaka en del av det bistånd man fick från USA

Trumpadministrationen överväger att kräva att Israel ska betala tillbaka sammanlagt 75 miljoner dollar i militärt bistånd som man fått från USA.

Enligt Washington Free Beacon är det USA:s utrikesdepartement som vädjar till president Donald Trump att Israels bistånd ska betalas tillbaka till USA.

Det handlar om 75 miljoner dollar, motsvarande 600 miljoner kronor, som USA:s kongress röstade för att Israel skulle få i militärt bistånd. De 75 miljonerna röstades igenom efter att USA ifjol godkände ett rekordstort biståndspaketet till Israel på 38 miljarder dollar, motsvarande över 300 miljarder kronor. Biståndspaketet, som gäller de kommande tio åren, godkändes av den dåvarande presidenten Barack Obama.

Efter att biståndspaketet klubbades igenom valde Obamaadministrationen att sätta stopp för fler bidrag till Israel. Trots detta röstade kongressen för ytterligare 75 miljoner dollar i militärt bistånd till Israel.

Nu vill det amerikanska utrikesdepartementet att Trumpadministrationen och det nationella säkerhetsrådet låter utrikesdepartementet kräva att Israel betalar tillbaka de 75 miljonerna till USA. Utrikesminister Rex Tillerson pekas ut som en av de främsta förespråkarna för att Israel ska betala tillbaka biståndet.

Trumpadministrationen har ännu inte fattat något officiellt beslut i frågan, men ska enligt Washington Free Beacon överväga att kräva att Israel ska betala tillbaka. Flera kongressledamöter har samtidigt varnat Trumpadministrationen för att ett sådant beslut skulle påverka relationerna med Israel.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.