USA: Bosättningar på Västbanken bryter inte mot internationell lag

publicerad 23 november 2019
- av Markus Andersson

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo slog under måndagen fast att Israels bosättningar på det ockuperade Västbanken inte bryter mot internationell lag. Detta går helt emot den hållning som USA officiellt haft de senaste fyra decennierna.

– Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag, sade Pompeo, enligt SVT.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är lyrisk över tillkännagivandet och menar att erkännandet var det enda rätta att göra.

– Det här rättar ett historiskt fel.

Palestiniernas förhandlare Saeb Erekat är betydligt mer kritisk och menar att USA:s beslut är djupt oansvarigt och en talesperson för den palestinske presidenten Mahmud Abbas menar att beslutet dessutom strider mot internationell lag.

Det är inte första gången som Donald Trumps administration ställer sig på Israels sida i den utdragna konflikten. 2017 erkändes Jerusalem som Israels huvudstad och året senare flyttades den amerikanska ambassaden till staden.

Beslutet riskerar dessutom att få tråkiga konsekvenser då den amerikanska ambassaden i Israel nu gått ut och varnat amerikaner från att röra sig fritt i landet på grund av en oro för våldsamma reaktioner på erkännandet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!