USA bestraffar ryska medborgare – stoppas från att besöka landet

publicerad 23 augusti 2017

Möjligheterna för ryska medborgare att få visum utfärdade för att besöka USA kommer nu kraftigt begränsas.

Från och med nu i nio dagar framåt kommer visum till USA att kraftigt begränsas för ryska medborgare som vill turista i landet, skriver den amerikanska ambassaden i ett uttalande. Detta är en hämnd för att Ryssland kraftigt begränsat antalet amerikanska diplomater i Ryssland som ett svar på USA:s sanktioner. Det nuvarande antalet på 455 diplomater motsvarar Rysslands antal diplomater i USA.

– USA försöker på det här sättet skapa missnöje bland ryska medborgare riktat mot de egna myndigheterna, kommenterar utrikesminister Sergej Lavrov USA:s beslut att bestraffa vanliga ryssar.

Förutom att inga visum utfärdas fram till 1 september kommer ryska medborgare även fortsättningsvis ha mycket svårt att resa in i landet eftersom USA:s tre konsulat nu stängs. För att få visum måste man ta sig till den ambassaden i Moskva, men även om man lyckas ta sig dit måste man vänta upp till 85 dagar för att få en tid.

Russia Today påpekar att väntetiden var lägre innan den amerikanska ambassaden gick ut med sitt uttalande och att det i grannländerna Vitryssland och Ukraina bara tar enstaka dagar att få visum utfärdade.

Vad som händer nu när USA trappat upp diplomatkriget återstår att se. Den ryske utrikesministern säger att uttalandet från USA nu kommer att detaljstuderas innan Ryssland återkommer med ett svar.

— Men jag kan säga en sak, vi kommer inte ta ut det på amerikanska medborgare, kommenterar Lavrov.

 

Källa:
US embassy in Russia temporarily halts issue of non-immigrant visas
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.