USA behåller trupper i Afghanistan

publicerad 6 juli 2016
Barack Obama talar för amerikanska soldater vid flygbasen i Bagram, Afghanistan, 2012

President Barack Obama annonserade under onsdagen att USA kommer behålla fler soldater i Afghanistan än vad man tidigare planerat.

Sedan 2002 har USA haft trupper stationerade i Afghanistan. Afghanistankriget var en vital del av den tidigare presidenten George W. Bush och dennes administrations “krig mot terrorismen”. Över 2 300 amerikanska soldater har mist sina liv, bara i Afghanistan, sedan kriget inleddes.

USA:s president Barack Obama gick till val 2008 och 2012 på att de amerikanska trupperna skulle dra sig ur Irak och Afghanistan, men USA stationerar fortfarande 9 800 soldater i det sistnämnda landet.

Vid en presskonferens i Vita huset på onsdagen förklarade Barack Obama att man kommer behålla 8 400 soldater i Afghanistan till 2017. Tidigare hade Obamaadministrationen planerat att skära ner truppstyrkan till 5 500 soldater till 2017, rapporterar ABC News.

– Afghanistan är inte en perfekt plats. Det är fortfarande ett av de fattigaste länderna i världen. Det kommer att ta lång tid för dem att bygga upp den militära kapacitet som vi tar ibland för givet. Och med tanke på de enorma utmaningar de står inför kommer det afghanska folket behöver stöd av omvärlden under många år framöver, sade Obama under presskonferensen.

Även Sverige har för närvarande cirka 890 soldater som är stationerade i Afghanistan som en del av Natos Isaf-styrka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!