MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

USA aktiverar missilbas i Rumänien – ska ”försvara Europa”

USA har aktiverat sin första missilbas i Europa. Missilbasen är belägen i Rumänien och är en hörnsten i USA:s och Natos missilförsvar. Men bygget av basen har inte setts med blida ögon av Ryssland som säger att basen utgör ett hot mot deras nationella säkerhet.

publicerad 13 maj 2016
Aegis Ashore Missile Defense Complex

Det var under den förre presidenten George W. Bush era som planerna om amerikanska missilbaser i Europa togs fram. Från början var det tänkt att baserna skulle placeras i Tjeckien och Polen, men Obamaadministrationen valde i stället Rumänien och Polen.

Den nya basen, Aegis Ashore Missile Defense Complex, i rumänska Deveselu, 18 mil sydväst om Bukarest, är en del av USA:s landsförsvarsprogram. USA har spenderat åtskilliga miljarder dollar på projektet. Bara missilbasen i Rumänien kostade 800 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor.

USA och Nato hävdar att missilbasen är till för att skydda Europa mot kort- och mellandistansmissiler från Mellanöstern, främst Iran. Men många misstänker att det är Ryssland som är den egentliga orsaken till missilförsvarsprogrammet. Detta har fått de redan kyliga relationerna mellan Ryssland och USA att bli iskalla, rapporterar NBC News.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har förnekat att missilförsvarsprogrammet riktar in sig på Ryssland, men ryssarna själva är “1 000 procent säkra” att det är Ryssland som är orsaken.

– Det här är ett direkt hot mot oss. Det här handlar inte om Iran. Det handlar om Ryssland med sin kärnvapenkapacitet, säger admiralen Vladimir Komoyedov, ordförande i statsdumans försvarskommitté, till nyhetsbyrån Interfax.

Under fredagen tas det första spadtaget till USA:s andra missilbas i Europa. Missilbasen ska byggas i Redzikowo i norra Polen, nära Östersjökusten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend