Upplopp på brittiskt fängelse – 180 fångar inblandade

publicerad 2 november 2013

Upp till 180 fångar vid fängelset Maidstone i brittiska Kent har gått till en planerad attack mot fängelsets vakter i vad som beskrivs vara ett försök att ta kontroll över fängelset. En insatsstyrka har gått in och lugnat ner upploppet.

Enligt Ralph Valerio, vice ordförande i ett fängelseförbund, är mellan 160 till 180 utländska fångar inblandade och personal kan ha blivit misshandlade men ska nu vara i säkerhet, rapporterar Sky News.

Kriminalvården uppger dock att endast 40 personer deltog i ”incidenten”.

För tillfället har upploppet lugnat ner sig och situationen är under kontroll. Detta efter att ett ”tornado-team” (insatsstyrka) gick in i flygeln där upploppet skedde.

En talesperson för fängelsefacket sade att det inte fanns några kriminalvårdare på den plats där upploppen ägde rum – en flygel som är skild från resten av fängelset.

Maidstone håller mestadels sexualbrottslingar och utländska medborgare som har mindre än 18 månader kvar att avtjäna på sina straff. Fängelset rymmer totalt över 600 fångar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.