Uppgifter: Ryskt stridsfartyg avvärjde drönarattack mot gasledningar

Kriget i Ukraina

publicerad 12 juni 2023
- av Isac Boman
Bilder det ryska försvarsministeriet presenterat från attacken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett ryskt fartyg som patrullerade gasledningarna Turk Stream och Blue Stream i Svarta havet avvärjde i helgen en ukrainsk drönarattack, enligt det ryska utrikesministeriet.

Natten mot söndagen ska sex obemannade marina drönare ha gått till attack mot det ryska fartyget Priazovye, men Ryssland uppger att samtliga drönare ska ha förstörts.

Det blev inga dödsoffer. Fartyget fick inga skador”, skriver man i ett uttalande.

Enligt ministeriet ska en amerikansk spaningsdrönare av typen RQ-4B Global Hawk också ha befunnit sig i de centrala delarna av Svarta havet vid tidpunkten för den misslyckade attacken.

För ett par veckor sedan blev ryska spaningsfartyget Ivan Churs utanför Bosporen utsatt för en liknande attack av obemannade ukrainska marina drönare. Även här lyckades Ryssland dock förstöra drönarna, uppger ryska försvarsmakten.

Helgens attack mot Priazovye kommer under vad som i Väst beskrivits som en initialt framgångsrik ukrainsk motoffensiv, vilken dock enligt Ryssland hittills främst orsakat Ukraina ytterligare omfattande förluster.

Ledningarna Turk Stream och Blue Stream används för att leverera rysk gas till Turkiet och är under ständig övervakning – särskilt som gasledningarna Nord Stream 1 och 2 sprängdes i september förra året i en attack.

Vilka som låg bakom dåden mot Nord Stream har inte fastslagits, men den prisbelönte journalisten Seymour Hersh har publicerat vittnesmål som gör gällande att det var USA i samarbete med Norge som genomförde attentatet, och att man passade på att plantera sprängmedlet under en Nato-övning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!