Uppgifter: Obamas säkerhetsrådgivare spionerade på Trump

publicerad 5 april 2017
Barack Obama och Susan Rice

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Uppgifter gör gällande att Susan Rice, tidigare säkerhetsrådgivare åt president Barack Obama, ska ha spionerat på Donald Trump och hans medarbetare. Detta ger Donald Trump vatten på sin kvarn för hans tidigare påståenden om att Obama spionerat på honom.

Det är den ansedda nyhetskanalen Bloomberg som via anonyma källor rapporterar att Susan Rice vid upprepade tillfällen bett om att få se maskerade namn i underrättelserapporter om Donald Trumps övergångsaktiviteter innan han tillträdde som president. I dessa underrättelserapporter fanns det känslig information om hur Trumps administration skulle forma sin politik, bland annat i utrikesfrågor.

Susan Rice hävdade i en intervju med tv-kanalen MSNBC i veckan att hon inte bett att avmaskera namnen i Trumpsamtalen av politiska skäl. På grund av “säkerhetsskäl” valde hon inte att svara på frågan om hon sett namnen på Trump eller hans medarbetare i underrättelserapporterna. Däremot sade Rice att hon vid flera tillfällen tidigare begärt att ta del av maskerade namn i underrättelserapporter.

Efter att Bloomberg publicerade sin nyhet om Susan Rice har flera republikaner i kongressen framfört krav på att Susan Rice måste utfrågas om huruvida hon begärde att få se namnen i konversationer rörande Donald Trump. En av dem är Rand Paul, republikansk senator från Kentucky, som i en intervju med Fox News sade att uppgifterna om Rice är “sprängstoff”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!